Wat zijn ziekenhuisinfecties?

dossier

Ziekenhuisinfecties, ook wel nosocomiale infecties genoemd, zijn infecties die patiënten oplopen tijdens hun verblijf in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Deze infecties, die ook voorkomen in woonzorgcentra of zelfs bij thuiszorg, verlopen van mild tot heel ernstig en kunnen zelfs fataal zijn.

Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Ziekenhuisinfecties in België

Getty_ziekenhuis_2024.jpg

© Getty Images

In België lopen jaarlijks naar schatting 125.000 tot 157.000 patiënten een ziekenhuisinfectie op. Dit kan gaan om infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels die zich verspreiden via contact met zorgverleners, besmette oppervlakken of medepatiënten. Ziekenhuisinfecties kunnen variëren van milde klachten tot ernstige levensbedreigende complicaties. Ze leggen een grote druk op het gezondheidssysteem, doordat ze niet alleen de gezondheidsrisico’s voor patiënten verhogen, maar ook de kosten voor behandelingen en ziekenhuisverblijven doen stijgen. 

Lees ook: Shigellose: zeer besmettelijke bloederige diarree die resistent is tegen antibiotica

Soorten ziekenhuisinfecties

  • Urineweginfecties: Vooral patiënten met een katheter lopen risico op een infectie van de urinewegen. Deze infecties worden vaak veroorzaakt door bacteriën zoals E. coli.
  • Luchtweginfecties: Patiënten die beademd worden, kunnen longontsteking oplopen, vaak door bacteriën zoals Streptococcus pneumoniae of Klebsiella pneumoniae. 
  • Postoperatieve wondinfecties: Na chirurgische ingrepen kunnen bacteriën in de wond terechtkomen, wat leidt tot infecties die de genezing vertragen en mogelijk extra behandelingen vereisen.
  • Bloedbaaninfecties: Deze infecties ontstaan vaak door het gebruik van infusen of katheters en kunnen levensbedreigend zijn. 

Lees ook: E. coli-infecties: van mild tot ernstig

Ziekenhuisinfectie: meest voorkomende oorzaken

Ziekenhuisinfecties ontstaan door bacteriën, virussen of schimmels die zich verspreiden via zorgpersoneel, medische apparatuur of andere patiënten. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  1. Invasieve medische procedures: Handelingen zoals operaties, het inbrengen van katheters, of het gebruik van beademingsapparatuur verhogen het risico op infecties. Deze procedures kunnen de natuurlijke afweer van het lichaam doorbreken en zo toegang bieden voor micro-organismen.
  2. Verzwakte patiënten: Patiënten in ziekenhuizen hebben vaak een verminderde weerstand door hun ziekte of behandeling, wat hen vatbaarder maakt voor infecties.
  3. Antibioticaresistente bacteriën: Bij 1 op de 5 patiënten met een ziekenhuisinfectie zou het gaan om resistente bacteriën. Zo is MRSA of Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus een variant van de stafylokok die niet meer gevoelig is voor de gewone antibiotica. MRSA wordt ook de ziekenhuisbacterie genoemd. Ook multiresistente Klebsiella kunnen ziekenhuisinfecties veroorzaken die moeilijk te behandelen zijn door hun resistentie tegen veelgebruikte antibiotica.

Lees ook: Ziekenhuisinfectie: ziekenhuisbacterie MRSA

Hoe kan je ziekenhuisinfecties voorkomen?

  • Antibioticaresistentie is een groot, en groeiend probleem. Als we ons antibioticagebruik niet aanpassen, zullen in 2050 wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen sterven aan onbehandelbare infecties. Dat meldt de WHO. Verstandig gebruik van antibiotica is dus van levensbelang.
  • Handhygiëne: Een van de meest effectieve maatregelen is het regelmatig en correct wassen van handen door zorgpersoneel en bezoekers.
  • Steriele procedures: Het gebruik van steriele apparatuur en strikte hygiënemaatregelen bij medische handelingen helpt om infecties te voorkomen.
  • Isoleren van besmette patiënten: Patiënten die besmet zijn met resistente bacteriën moeten geïsoleerd worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Lees ook: Zijn luchtdrogers in het toilet beter dan (papieren) handdoeken?

Bronnen:
https://www.ecdc.europa.eu
https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://www.sciensano.be
https://kce.fgov.be
https://www.uza.be
https://www.vrt.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram