- dossierZiekenhuisinfectie: ziekenhuisbacterie MRSA
- dossierTerugbetaling cochleair implantaat
- dossierDNA-testen: Wat kan je DNA over jezelf vertellen?
- nieuwsVeel gestelde vragen aangaande de borstimplantaten van Poly Implant prothèse (PIP).
- dossierOvulatie berekenen? Deze ovulatie-apps helpen een handje
Kwaliteitsinfo ziekenhuizen op één website
nieuws
Volgend jaar komt er één website waarop de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen en de resultaten van een ziekenhuis kunnen vergeleken worden met een streefdoel dat werd aangeleverd door de wetenschappelijke (beroeps)verenigingen. De website moet een instrument worden om patiënten correct te kunnen informeren en transparantie te bieden over hoe een ziekenhuis werkt aan kwaliteitsverbetering op diverse gebieden.
Door voorafgaandelijk gebruikerstesten te organiseren, zal de website informatie bevatten die voldoende duidelijk is én ook aan sector de mogelijkheid biedt om toelichting te geven bij hun resultaten en de ondernomen verbeteracties.
Vandaag werkt 100 procent van de Vlaamse ziekenhuizen mee aan vrijwillige kwaliteitsmetingen, 70 procent zet de resultaten van die metingen op zijn eigen website, 30 procent nog niet. Voor de zomer 2015 zullen de metingen allemaal op één website staan.
Tot nu toe gebeuren metingen over 5 domeinen:
• Moeder en kind: indicatoren over keizersneden, borstvoeding, opname van zuigelingen, heropnames en aanpak van kindermishandeling.
• Orthopedie (heup- en knieprothesen): indicatoren over verblijfsduur en tijdigheid van zorg.
• Cardiologie (hartinfarct): indicatoren over sterfte (mortaliteit), gebruik van ACEI-inhibitoren of ARB-therapie, gebruik van aspirine, gebruik van bètablokkers.
• Borstkanker: indicatoren over overleving na 5 jaar, diagnose, behandeling en preventie.
• Een ziekenhuisbreed domein met een aantal ziekte-overkoepelende kwaliteitscriteria zoals heropnames, handhygiëne en de ervaring van patiënten.
Er zijn metingen op komst over beroertes, rectumkanker, prostaatkanker. De indicatoren worden opgesteld door wetenschappelijke artsenverenigingen.
Vlaams Indicatorenproject (VIP²)
Het Vlaams Indicatorenproject (afgekort VIP²) heeft een aantal "kwaliteitsindicatoren" afgebakend. Met zo'n indicator kan een ziekenhuis een welbepaald onderdeel van zijn kwaliteit meten en uitdrukken in een cijfer. En dat vergelijken met de resultaten van andere ziekenhuizen.
Het Vlaams Indicatorenproject (VIP²) is een samenwerking van de Vlaamse overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdgeneesheren en de ziekenhuiskoepels Zorgnet en Icuro.
Bedoeling is de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de informatie beschikbaar te stellen voor ziekenhuizen en zorgverstrekkers.
• Ziekenhuizen kunnen de informatie intern gebruiken, maar worden ook gestimuleerd om hun resultaten extern bekend te maken, bijvoorbeeld via hun website, om het brede publiek te informeren.
• Ziekenhuizen kunnen hun cijfers vergelijken: het besef dat anderen soms tot betere resultaten komen met dezelfde middelen, stimuleert zorgverlener(s) vaak om beter te doen.
• De overheid zal de informatie gebruiken bij de aansturing van de sector en bij de evaluatie van beleid.