Zijn symptomencheckers op internet betrouwbaar?
nieuws
Steeds meer mensen doen een beroep op internet om informatie over gezondheid op te zoeken en bepaalde gezondheidsklachten te checken. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University onderzochten hoe betrouwbaar de zogenaamde symptomencheckers op internet zijn. Dergelijke symptomencheckers geven op basis van een vragenlijst over uw klachten (bijvoorbeeld bij hoofdpijn, keelpijn, koorts, hoest...) aan wat mogelijk het probleem is en geven eventueel ook aan of u al dan niet een arts moet raadplegen, of dat dringend is enzovoorts. Een voorbeeld van zo'n symptomenchecker die in deze studie werd getest is: http://www.earlydoc.com/nl
In totaal werden 23 gratis toegankelijke Engelstalige symptomencheckers getest, meestal uit Engeland en de USA, maar ook één uit Nederland en één uit Polen. Dat gebeurde aan de hand van een aantal klachten over 45 zowel veel (bijvoorbeeld bovenste luchtweginfecties) als zeldzaam voorkomende aandoeningen (zoals bijvoorbeeld een longembolie). Er werd een onderscheid gemaakt tussen symptomencheckers die alleen een diagnose voorstellen (dus wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn) en websites die daaraan ook een advies over de ernst koppelen (zoals uw huisarts of apotheker raadplegen, een ambulance bellen...).
• Wat de websites en apps die alleen een diagnose voorstellen, was gemiddeld 34% meteen correct. De resultaten varieerden van 5 tot 50% correcte diagnoses. Voor sommige aandoeningen liep dat zelfs op tot 84%.
• Bij de websites en apps die ook een advies geven, gaf gemiddeld 57% een correct advies. Voor klachten die dringend medisch optreden vereisten (bijvoorbeeld bij een beroerte), was het advies zelfs in 80% van de gevallen correct, tegenover slechts 34% voor klachten waarvoor zelfhulp volstond. Globaal genomen werd te vaak medisch advies aangeraden, daar waar zelfhulp had kunnen volstaan.
De symptomencheckers zitten er dus vaak naast en zijn dus zeker geen alternatief voor een consultatie bij de arts als u bepaalde klachten hebt en u ongerust maakt.
Dat belet evenwel niet, zo schrijven de onderzoekers uitdrukkelijk, dat ze zinvol kunnen zijn. Het is alleszins beter om zo'n symptomenchecker te gebruiken dan niets te doen of dan blind te gaan googlen. Dat laatste leidt in 64% van de gevallen tot een verkeerd advies, zo bleek uit ander onderzoek.
U kunt het volledige onderzoek hier downloaden.