Hoe herken je een snelgroeiende tumor in bloed- of lymfevaten (angiosarcoom)?

In dit artikel
Hoe herken je een snelgroeiende tumor in bloed- of lymfevaten (angiosarcoom)?

dossier

Een angiosarcoom is een kwaadaardige wekedelentumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten. Het is een zeldzame, maar agressieve vorm van kanker. Als de tumor nog niet uitgezaaid is, bestaat de kans dat je ervan geneest.

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Oorzaak

Waarom angiosarcoom ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk.
Mogelijke oorzaken zijn:
  • Lymfoedeem: een belangrijke oorzaak van angiosarcoom is chronisch lymfoedeem, een ophoping van lymfevocht in bijvoorbeeld een arm of been. Je kan dit herkennen door de zwelling die zich vormt in dat gebied.
  • UV-straling: Een angiosarcoom dat door UV-straling uit zonlicht ontstaat, bevindt zich voornamelijk in de huid in het hoofd-halsgebied. 
  • Bestraling: ook een eerdere behandeling met bestraling kan een risicofactor zijn. Bestraling kan namelijk de lymfevaten beschadigen. Dit risico is echter zeer klein en weegt niet op tegen de voordelen van een behandeling met bestraling.

Symptomen

123_angiosarcroom_2021.jpg
Mensen met een angiosarcoom hebben vaak algemene klachten, die ook passen bij andere ziektebeelden. Daardoor is de aandoening moeilijk te herkennen.
De klachten die je ondervindt, verschillen al naargelang van de plaats van het angiosarcoom.

Je kan één of meer van volgende klachten vertonen:
  • blauwe of rode plekken op je huid die niet weggaan en/of groeien
  • een wondje dat niet wil genezen en blijft zweren of bloeden
  • een of meerdere zachte knobbeltjes of bloedblaartjes
  • heel erg moe zijn
  • afvallen zonder duidelijke reden
Als je klachten enkele weken aanhouden, raadpleeg je het best een arts.

Lees ook: Lymfoom of lymfeklierkanker: wat zijn de symptomen?

Behandeling

Aangezien angiosarcoom zo snel groeit, is een agressieve behandeling nodig. De keuze van de behandeling hangt af van de locatie van de tumor, de tumorgrootte, of er uitzaaiingen zijn en je eigen fitheid.
  • Operatie: artsen zullen zo veel mogelijk van het angiosarcoom proberen te verwijderen, maar soms is dat niet mogelijk vanwege de locatie.
  • Bestralingstherapie: als de tumor niet operatief verwijderd kan worden, dient men soms eerst chemotherapie of bestraling toe. Daardoor kan de tumor kleiner worden, zodat verwijderen wel mogelijk is. Soms geeft men bestraling na de operatie om de kans te verkleinen dat de tumor terugkeert.
  • Chemotherapie: Als de tumor is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, kan men chemotherapie inzetten om de kankercellen te doden. De combinatie van chemotherapie en bestraling is ook mogelijk, als het angiosarcoom niet met een operatie kan worden verwijderd.

Lees ook: Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.kanker.nl
https://www.cancer.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram