- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierFruit na de maaltijd, is dat gezond?
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is ADD en wat zijn de symptomen?
- dossierAcrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?
Kanker bij kinderen: meer onderzoek nodig
nieuws
Kinderkanker verschilt op meerdere domeinen van kanker bij volwassenen. Kinderen krijgen andere soorten kanker en reageren anders op de behandeling. Omdat kinderkanker relatief zeldzaam is, wordt er volgens veel experten nog te weinig onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ziekte en naar specifieke behandelingen. Ze roepen daarom op tot grotere investeringen in dit domein.
Kinderkanker, of pediatrische kanker, omvat minder dan 1% van alle kankertypes. Maar het is wel de belangrijkste doodsoorzaak door ziekte bij kinderen ouder dan 1 jaar. Ieder jaar krijgen in ons land ongeveer 400 kinderen jonger dan 15 jaar de diagnose van kanker.
Lees ook: Ongezonde voeding tijdens kindertijd heeft jarenlang impact
Andere kankertypes
Kinderen krijgen te maken met andere soorten kanker dan volwassenen. Ze kampen vooral met kanker in het bloed, beenmerg, lymfeklieren, hersenen, spieren, nieren en botten. Volwassenen daarentegen worden het vaakst geconfronteerd met kankers in de huid, borst, prostaat, longen en darmen. Sommige soorten kanker komen vooral of alleen bij kinderen voor, terwijl andere vooral of alleen volwassenen treffen. Zo komt acute lymfatische leukemie vooral bij kinderen voor en chronische lymfatische leukemie bij volwassenen.
Reageren beter op behandeling
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, reageren kinderen over het algemeen beter op kankerbehandelingen dan volwassenen, en kunnen ze deze ook beter aan. Dat komt onder meer omdat zij minder onderliggende ziektes hebben en omdat hun lichaam sneller herstelt. Daarom worden kinderen soms zwaarder behandeld dan volwassenen, om hen de grootst mogelijke kans op genezing te bieden. In welvarende landen, zoals België, slagen dokters er zo in om zo’n 8 op de 10 jonge kankerpatiënten te genezen.
Lees ook: Een vaccin tegen bloedkanker
Langetermijneffecten
Aangezien kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, zorgen de behandelingen echter vaker dan bij volwassenen voor bijwerkingen die hun gezondheid aanhoudend aantasten. 4 op de 10 jonge patiënten ondervindt langetermijneffecten zoals hart- en vaataandoeningen, groeistoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en psychosociale klachten.
Meer onderzoek nodig
Volgens vele experten moet er dringend meer geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor kinderkankers, hoe zeldzaam ze ook zijn. Er zijn ook meer studies nodig naar de oorzaken van kinderkanker, waar minder over is geweten dan bij volwassenen. Bij kinderen speelt de levensstijl en omgeving minder een rol en slechts een beperkt aantal vormen van kinderkanker is erfelijk.
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist