UZ Gent en UGent zetten in op immuuntherapie bij kanker
nieuws
Het UZ Gent en de UGent bundelen klinische en onderzoek expertise in immuuntherapie bij kanker in het Immuno-Oncologisch Netwerk (ION).
Bij immuuntherapie wordt het immuunsysteem van de patiënt geactiveerd om een aandoening te bekampen. Immuuntherapie wint steeds meer terrein in de behandeling van kanker. Klassieke behandelingen zoals radiotherapie en chemotherapie richten zich direct op de tumor.
Immuno-oncologische behandelingen activeren het immuunsysteem om tumorcellen te herkennen en aan te vallen. De eerste successen werden behaald bij bepaalde types leukemie en uitgezaaide melanomen, maar intussen wordt de behandeling ook ingezet bij longtumoren en andere kankers. Meer onderzoek is echter nodig.
Met het ION willen de Gentse artsen en wetenschappers multidisciplinair onderzoek naar de immunologie van kanker stimuleren, verspreide initiatieven op elkaar afstemmen, en de patiënten van het UZ Gent meer mogelijkheden bieden om deel te nemen aan klinische studies.
Drie types behandelingen
Het Immuno-Oncologisch Netwerk zet in op drie types immuno-oncologische behandelingen:
• Checkpoint inhibitoren: die geneesmiddelen blokkeren de signalen waarmee een tumor het immuunsysteem lamlegt. Door die rem weg te halen, blijft het immuunsysteem continu actief. Behandelingen met checkpoint inhibitoren worden op dit moment vooral ingezet bij uitgezaaide melanomen en longkanker, op termijn ook bij o.a. blaaskanker en de ziekte van Hodgkin.
• CAR-T-celtherapie: T-cellen uit het immuunsysteem van de patiënt worden veranderd tot 'Chimeric Antigen Receptors' (CAR), die het tumorantigen aan het oppervlak van kankercellen herkennen. Die gemodificeerde cellen worden weer in de bloedbaan van de patiënt gebracht, waar ze de kankercellen vervolgens herkennen en opruimen. CAR-T-therapie wordt nu al in studies ingezet bij lymfatische leukemie.
• Dendritische celvaccins: immuun cellen worden opgeladen met extracten van de tumor en als een soort vaccin toegediend. Dat stimuleert het immuunsysteem om de kankercellen te herkennen en aan te vallen. In de Gentse labo's worden witte bloedcellen geoogst om dendritische cellen te creëren. Deze immuno-oncologische behandeling wordt momenteel ontwikkeld om in te zetten bij longkanker.