Tweede taal leren is goed voor hersenen

123-talen-hou-van-je-170-06.jpg

nieuws Wie tweetalig is, heeft op latere leeftijd betere leesvaardigheden, is verbaal vlotter en heeft een hogere intelligentie. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Edinburgh, die gepubliceerd werd in het vakblad Annals of Neurology.

In dit onderzoek werden de cognitieve vaardigheden getest van 262 mensen toen ze 11 jaar waren en opnieuw toen ze 70 waren. Ze spraken allemaal een tweede taal naast het Engels. Daarvan leerden 195 mensen de tweede taal voor de leeftijd van 18 jaar en 65 op latere leeftijd.

Uit de resultaten blijkt dat degenen die twee of meer talen spraken significant betere cognitieve vaardigheden hadden in vergelijking met wat zou worden verwacht op basis van de eerste meting op 11-jarige leeftijd. De sterkste effecten werden gezien in algemene intelligentie en lezen. Verbeteringen qua aandacht, focus en vlotheid van spreken konden niet verklaard worden door de oorspronkelijke intelligentie. Deze effecten waren zowel aanwezig bij mensen die de tweede taal vroeg leerden als bij hen die ze pas later in hun leven leerden. Hoog-intellectuele mensen profiteerden meer van het vroeg aanleren van de tweede taal, bij laag-intelligente mensen waren de voordelen hoger als ze de gtweede taal pas op latere leeftijd hadden aangeleerd. Ook het feit dat ze de tweede taal actief gebruikten dan wel nauwelijks gebruikten, maakte weinig verschil uit. Bij mensen die meer dan twee talen kenden, waren de positieve effecten nog meer uitgesproken.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat tweetaligheid, zelfs wanneer het verworven wordt op latere leeftijd, het verouderingsproces van het brein positief kan beïnvloeden.


Laatst bijgewerkt: juni 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram