- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierMijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
Bof-epidemie in Nederland
nieuws
Sinds eind augustus 2007 is er een epidemie van bof (Dikoor) in Nederland. Van augustus 2007 tot april 2008 zijn 61 gevallen van bof bevestigd door laboratoriumonderzoek. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel groter. De meeste patiënten wonen in regio’s waar de vaccinatiegraad laag is. De mediane leeftijd van de patiënten is 13 jaar.
Bof of dikoor (Parotitis epidemica) is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Men kan de ziekte slechts eenmaal krijgen. Bof kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals meningitis; een ontsteking van de teelballen (orchitis), wat kan leiden tot steriliteit; ontsteking van de eierstokken wat zeer zelden voorkomt; ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), de schildklier, het hart, de lever, pijn in een van de grote gewrichten en tijdelijke nierfunctiestoornissen zijn meer zeldzame complicaties, die meestal geen ernstige gevolgen hebben. Er bestaat een verhoogd risico op een miskraam als een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap bof oploopt.
In Belgiê worden in principe alle kinderen gevaccineerd. Het vaccinatieschema omvat een dosis drievoudig vaccin (tegen mazelen, bof en rode hond) op de leeftijd van 12 maanden. Wanneer het kind het lager onderwijs begint, moet de vaccinatietoestand worden gecontroleerd en wordt een inhaalvaccinatie gegeven aan de kinderen die het vaccin nog niet gekregen hebben.
Op de leeftijd van 10-13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar) moet een tweede dosis vaccin toegediend worden. Als je maar één spuitje hebt gehad, ben je onvoldoende gewapend en haal je best een herhaling.
Deze vaccins worden gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse Gemeenschap.