Hoe kan je een avocado best snijden?

123-avocado-guacamole-06-17.jpg

dossier

Een perfect rijpe avocado is heerlijk én veelzijdig, maar het snijden ervan kan soms een uitdaging zijn. Met deze handige stappen snijd je een avocado snel, veilig en netjes in stukken, klaar voor gebruik in salades, toast, guacamole of andere gerechten.

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Stap 1: Controleer de rijpheid

Voordat je begint, is het belangrijk dat de avocado voldoende rijp is. Druk zachtjes op de schil: het vruchtvlees moet lichtjes meegeven. Ook het kroontje aan de bovenkant van de avocado vertelt veel: als het gemakkelijk loskomt en de onderkant mooi bruin is, zit je goed. Is de avocado nog te hard? Verpak hem dan samen met een rijpe banaan in een papieren zak. Na één à twee dagen is hij klaar voor gebruik.

Lees ook: Hoe weet je of een avocado eetrijp is?

Lees ook: Een harde avocado snel laten rijpen? Dat kan zo!

Stap 2: De avocado snijden

Pak een scherp mes en snijd de avocado in de lengte doormidden tot aan de pit. Draai beide helften voorzichtig van elkaar los. Je hebt nu één helft met pit en één zonder.
Snijd nu beide helften opnieuw in de lengte doormidden, zodat je vier kwarten krijgt. Op die manier heb je drie stukken zonder pit, en één stuk met pit — die laatste kan je nu heel gemakkelijk verwijderen.

Lees ook: Cyanide: mag je druivenpitten en andere fruitpitten eten?

Stap 3: De avocadopit verwijderen

Er is ook een andere manier om de pit netjes los te maken, al vraagt die iets meer handigheid. Leg een handdoek in je hand en plaats daarin de avocadohelft met de pit naar boven. Sla met een stevig mes (bijvoorbeeld een koksmes) zachtjes in de pit, wrik even en trek het mes met de pit eraan eruit. Wees voorzichtig bij deze methode om snijwonden te vermijden.

Lees ook: Hoe gezond is een avocado?

Stap 4: Het vruchtvlees losmaken

Nu je de avocado in stukken hebt, is het tijd om het vruchtvlees los te maken. Bij de kwartjes kan je de rijpe schil vaak gewoon aftrekken. Bij de helften werkt het goed om met een gewoon mesje het vruchtvlees tot aan de schil in blokjes of schijfjes te snijden. Gebruik daarna een lepel om alles mooi uit de schil te halen.

Lees ook: Recept: zalmburger met guacamole

Tip: avocado bewaren

Heb je maar een halve avocado nodig? Laat de pit in de ongebruikte helft zitten en bewaar deze in een afgesloten doosje of wikkel hem in huishoudfolie met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Lees ook: Hoe vermijd je dat een opengesneden avocado bruin verkleurt?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt