Gerelateerde artikels
Darmobstructie: mogelijke oorzaken en symptomen
In dit artikel
Darmobstructie: mogelijke oorzaken en symptomen
dossier
Een darmobstructie is een verstopping in de dunne of dikke darm. Daardoor kan voedsel, maagzuur, gas en vocht zich ophopen. Uiteindelijk kan de druk in de darmen toenemen en ontstaan ernstige en zelfs levensbedreigende klachten. Een darmobstructie moet dan ook medisch behandeld worden. Als ze niet zo ernstig is, volstaan medicijnen doorgaans. In twintig procent van de gevallen is er een operatie nodig.
Lees ook: 10 mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik
Wat zijn de oorzaken van een darmobstructie?
Een darmobstructie kan mechanisch (mechanische ileus) of niet-mechanisch (paralytische ileus) van aard zijn en soms gaat het om een pseudo-darmobstructie. Dan wijzen de signaal op darmobstructie, maar is er geen obstructie te zien in de darm.
Bij een mechanische darmobstructie is er een fysieke blokkade in de dunne darm. Dat kan het gevolg zijn van onder meer:
- Verklevingen na een buik- of bekkenoperatie of na een ernstige ontsteking
- Verdraaiingen van de darm
- Darmtumoren
- Hernia’s
- Ontstekingsziekten van de darm, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn
- Stukjes darm die in elkaar schuiven en zo een obstructie vormen
Hoewel het niet zo vaak voorkomt, kan een mechanische darmobstructie ook de dikke darm blokkeren doordat bijvoorbeeld onlasting vastzit in de dikke darm, door eierstok- of darmkanker of door verklevingen van bekkeninfecties of operaties.
Bij een niet-mechanische darmobstructie ligt de werking van de darmwandspieren stil. De samentrekkingen van de dunne en dikke darm gebeuren normaal in coördinatie met elkaar, maar dat bewegingssysteem kan verstoord worden door een ernstige infectie, ernstig trauma (bv operatie) of door een neurologische aandoening.
Mogelijke oorzaken van een pseudo-obstructie zijn bepaalde zenuw- en spieraandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Hirschsprung en aandoeningen die zenuwschade veroorzaken zoals diabetes of hypothyreoïdie.
Lees ook: Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen?
Wat zijn de symptomen?
Er zijn heel veel symptomen mogelijk als je een darmobstructie hebt. Vaak hangen ze af van de duur, de oorzaak en de locatie van de obstructie.
- Braken is bijvoorbeeld een vroeg symptoom van een obstructie van de dunne darm, maar ook een symptoom van een langdurige obstructie van de dikke darm.
- Als de obstructie zich in de dikke darm bevindt, kan de buik opgezet zijn.
- Als de darm maar gedeeltelijk geblokkeerd is, kan je diarree hebben. Bij een volledige obstructie is er dan weer helemaal geen ontlasting of darmgeluid.
- Bij een niet-mechanische darmobstructie zijn er geen darmgeluiden en heb je weinig pijn, maar de buik is wel opgezet.
- Bij een mechanische darmobstructie heb je pijnlijke krampen, is er geen darmgeluid en moet je braken.
- Bij een pseudo-obstructie is er geen darmgeluid, de buik is opgezet en soms is er koorts.
Lees ook: Dyspepsie: wanneer gevaarlijk?
Hoe wordt een darmobstructie behandeld?
De behandeling hangt af van het type darmobstructie. Een arts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar het ziekenhuis. Daar zal je een infuus met een zoutoplossing krijgen tegen uitdroging. Met kleine buisjes die via de neus in de maag komen, kan men vocht en gas verwijderen. Zo neemt de druk af en zal je minder moeten braken. Ook de pijn wordt minder. Verstopte of beschadigde delen van de darm kan de chirurg verwijderen tijdens een operatie.
De arts kan ook medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld pijnstillers, medicatie tegen misselijkheid of antibiotica om een onderliggende infectie te behandelen.
Lees ook: Winderigheid en een opgeblazen gevoel: misschien heb je last van SIBO?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist