Wat is een gastric bypass en hoe verloopt de operatie?
In dit artikel
Wat is een gastric bypass en hoe verloopt de operatie?
dossier
Een gastric bypass is een operatie waarbij men de maag verkleint tot ongeveer 5 procent van de oorspronkelijke grootte. Ook worden de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm omgeleid. Het gevolg is dat je beduidend minder zal kunnen eten en dat minder voedingsstoffen door de darm worden opgenomen. Door deze twee effecten zal je gewicht verliezen.
Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt
Verloop gastric bypass operatie
Via een kijkoperatie creëert de chirurg een “maagpouch” (klein maagje) met een apparaat dat gebruikmaakt van chirurgische nietjes. De restmaag, het grootste deel van de maag, blijft in het lichaam en produceert nog verteringssappen en hormonen, maar transporteert geen voedsel meer.
Vervolgens zal de chirurg de dunne darm op een bepaald punt doorsnijden en aan de maagpouch vasthechten. Het stukje dunne darm met de verteringssappen van de restmaag, de alvleesklier en de lever, meet hij nadien op een bepaalde lengte af (standaard 1m30) en hij verbindt dat stuk opnieuw met het stuk dunne darm dat de spijsverteringssappen afvoert.
Je verliest gewicht op drie manieren:
- Je kan niet langer grote hoeveelheden voedsel in één keer eten. Je porties zullen over het algemeen dus kleiner worden.
- Er treden veranderingen in het verteringsproces op. Suiker- en/of vetrijke voedingsmiddelen zal je bijvoorbeeld minder goed opnemen.
- Er zijn ook wijzigingen in de hormoonbalans en het microbioom van de darm.
Lees ook: Mini gastric bypass: minder complicaties, meer voordelen en goedkoper
Herstel na maagverkleining
In het eerste jaar na de ingreep is een goede opvolging essentieel. Drie weken na de operatie volgt een eerste controle waarbij vooral wondzorg en eetadvies aan bod komt.
Nadien start je met lichaamsbeweging, op eigen kracht of onder begeleiding van diëtisten. Sommige ziekenhuizen hebben een specifiek bewegingsprogramma voor personen die een gastric bypass ondergingen.
Het eerste jaar na de operatie moet je elke drie maanden op controle gaan. Gewichtsverlies en eventuele problemen worden dan besproken. Ook zal de arts je vitaminestatus controleren via een bloedonderzoek. Na het eerste jaar kan je de controles beperken tot één keer per jaar.
Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk blikt terug
Voor- en nadelen gastric bypass
Je zal uiteraard gewicht verliezen na een gastric bypass, maar deze ingreep heeft ook een positief effect op depressie, migraine, astma, hoge bloeddruk, diabetes type 2, stressincontintentie, jicht, artrose, gewrichtsklachten en non-alcoholische leverziekten.
Anderzijds moet je er rekening mee houden dat er bepaalde complicaties kunnen optreden. Op korte termijn kan je wondbreuken of wondinfecties en lekkages of bloedingen ter hoogte van de nietjeslijn krijgen. Op langere termijn kan je onder andere last krijgen van stoelgangproblemen, vitaminetekorten, haaruitval, hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) of het dumpingsyndroom. Dit syndroom houdt in dat er een te snelle maaglediging is, waardoor het voedsel in te weinig verteerde stukken wordt afgegeven aan de dunne darm. Daardoor krijg je allerlei vervelende reacties in het maagdarmkanaal, zoals misselijkheid en buikkrampen.
Lees ook: Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)?
Wordt een gastric bypass terugbetaald?
Je ziekenfonds betaalt een deel van de kosten van de gastric bypass terug, en ook je hospitalisatieverzekering kan bijpassen. Maar daarvoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen:
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je hebt een BMI van 40 of meer
- Je hebt een BMI vanaf 35 in combinatie met diabetes type 2, slaapapneu, een vroegere (onsuccesvolle) vermageringsingreep of therapieresistente hoge bloeddruk
- Je volgde minstens een jaar een dieet zonder succes
- Je hebt goedkeuring van een multidisciplinair team dat bestaat uit een chirurg, een internist, een diëtist en een psychiater of klinisch psycholoog.
- De behandelende geneesheer stuurde vooraf een kennisgeving aan de adviserend arts van je ziekenfonds
Lees ook: Maagverkleining: voor wie?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist