Nieuw middel boekt goede resultaten bij lastig behandelbare migraine
nieuws
Een nieuw middel tegen migraine, fremanezumab, blijkt goed te werken bij patiënten die een lastig behandelbare vorm van de ziekte hebben. Dat blijkt uit een studie onder ruim 800 patiënten, waarvan de resultaten recent werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Aan het internationale onderzoek deden 838 patiënten mee met lastig behandelbare migraine; minimaal twee en maximaal vier andere standaardmedicijnen voor migraineprofylaxe hadden bij hen geen effect gehad. De groep werd willekeurig in drieën verdeeld: een deel kreeg een placebo, een deel elke maand het middel fremanezumab en een deel elk kwartaal fremanezumab. Na twaalf weken vergeleken de onderzoekers het aantal migrainedagen per maand tussen het begin en het eind van de behandeling.
Vergeleken met placebo, boekten de behandelgroepen aanmerkelijk betere resultaten. Gemiddeld genomen nam het aantal migrainedagen bij hen af met drieënhalve dag, vergeleken met minder dan een dag in de placebogroep. Een derde van de patiënten had zelfs minimaal de helft minder aanvallen. De meest voorkomende bijwerking was pijn op de plaats waar het middel wordt geïnjecteerd.
Nog niet vergoed
Het middel fremanezumab is een van de nieuwe middelen uit de groep ‘anti-CGRP-medicijnen’. Deze medicijnen zijn recent goedgekeurd voor gebruik in Amerika en Europa, maar worden nog niet vergoed.
Laatst bijgewerkt: december 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.