Huis ventileren: heeft een luchtreiniger zin?

dossier

De lucht in je huis is vervuild met stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Een goed geventileerd huis of het regelmatig openen van de ramen helpt om ze te verwijderen. Maar wat kun je doen als de buitenlucht vervuild is? Als je allergisch bent voor pollen? Of als er te veel lawaai is om de ramen open te zetten. Kan een luchtreiniger dan helpen? 

Wat zorgt voor ongezonde lucht in huis?

Gemiddeld brengen we 80% van onze tijd door binnen vier muren. Maar de lucht in onze huizen, kantoren en scholen wordt vervuild door een heleboel verontreinigende stoffen die onzichtbaar zijn voor het blote oog:

  • CO2: menselijke ademhaling, koken, verbrandingstoestellen, enz.
  • chemische vervuilers of VOC's: parfums, detergenten, verf, lijm, vernis, schoonmaakproducten, nieuw meubilair en textiel, vinylvloeren, isolatie (glasvezel), enz. die formaldehyden, butaan, benzeen, xyleen, aceton, ftalaten, enz. uitstoten.
  • fijne deeltjes: houtkachels, stof, sigaretten, schimmel, enz.
  • biologische vervuilers: virussen, bacteriën, huisstofmijt, schimmels (aangemoedigd door een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis), haren van huisdieren, bepaalde planten, enz.

Herhaalde en voortdurende blootstelling aan deze stoffen kan een irriterend, allergeen of zelfs kankerverwekkend effect hebben. Dit betekent dat ze gezondheidsproblemen zoals astma, eczeem, COPD, chronische vermoeidheid, hormonale stoornissen, onvruchtbaarheid, enz. kunnen veroorzaken of verergeren. Formaldehyde is een bijzondere oorzaak van nasofaryngeale kanker.

De luchtkwaliteit binnenshuis heeft dus een reële invloed op de gezondheid. Het is van vitaal belang om de lucht zoveel mogelijk te vernieuwen. 

Lees ook: Hooikoorts of pollenallergie (pollinosis): allergie voor stuifmeel van grassen of bomen

Hoe kan je de lucht in huis zuiveren?

Getty_raam_ventilatie_2024.jpg

© Getty Images

Moderne of gerenoveerde huizen zijn tegenwoordig uitgerust met goede ventilatiesystemen die ervoor zorgen dat muffe lucht wordt afgevoerd en gezonde lucht binnenkomt. 

Als je dergelijke apparatuur niet hebt, moet je ervoor zorgen dat je huis goed wordt geventileerd. De aanbevelingen voor goede ventilatie zijn om de ramen 2 keer per dag 15 minuten wijd open te zetten. Of 2 keer per dag gedurende 1 tot 3 minuten als je een effectieve tocht tussen twee ramen kunt creëren. 

Het effect van dergelijke ventilatie is echter na 20 minuten uitgewerkt. Als je hebt geklust, geschilderd, nieuwe meubels hebt gekocht of andere renovatiewerkzaamheden hebt uitgevoerd, moet je je huis intensiever luchten.

In sommige gevallen is het openen van het raam echter geen optie. Als de buitenlucht erg vervuild is bijvoorbeeld (denk maar aan een stedelijke omgeving), als je last hebt van pollenallergie of als er sprake is van geluidsoverlast buiten. In zulke gevallen kan het zinvol zijn om te kiezen voor een luchtreiniger. Deze apparaten vangen bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht op en/of zuiveren ze. Luchtzuiveraars met actieve koolstoffilters kunnen bijvoorbeeld vluchtige organische stoffen (VOC's) en andere chemische verontreinigende stoffen in de binnenlucht absorberen.

Lees ook: Hebben we steeds vaker last van hooikoorts?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een luchtreiniger?

Getty_lucht_vervuiling_2024.jpg

© Getty Images

Luchtreinigers kunnen symptomen die veroorzaakt worden door luchtvervuiling verlichten, in het bijzonder symptomen van de luchtwegen. 

  • COPD: Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een luchtreiniger thuis de long- en hartgezondheid van patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD) kan verbeteren. Luchtvervuiling binnenshuis heeft een schadelijke invloed op de gezondheid van deze patiënten. Onderzoek heeft aangetoond dat hun ademhalingssymptomen verbeteren als ze een luchtreiniger gebruiken. Er is ook een gunstig effect op de hartfunctie vastgesteld - de belangrijkste doodsoorzaak bij COPD-patiënten. 
  • Pollenallergie, allergie voor huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren: Luchtreinigers met HEPA-filters zijn effectief in het verminderen van allergenen zoals stof, pollen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt. Voor mensen die lijden aan allergische rhinitis of huishoudelijke allergieën, kunnen deze apparaten hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren door symptomen zoals niezen, jeuk en oogirritatie te verminderen.
  • Vermindering van de aanwezigheid van virussen en bacteriën in de lucht: Verschillende studies hebben aangetoond dat bepaalde zuiveraars (HEPA- en UV-filters) doeltreffend zijn tegen virussen en bacteriën die aanwezig zijn in de binnenlucht. Deze studies werden uitgevoerd in de nasleep van de Covid-19 pandemie.

Lees ook: Hoe moet je je huis verluchten?

Hoe werken luchtreinigers?

Er bestaan verschillende technologieën om lucht te filteren en te zuiveren. Hier volgen enkele voorbeelden:



  • Filters: Luchtzuiveraars zuigen lucht aan en filteren die. Sommige apparaten hebben meerdere filters met verschillende capaciteiten. Deze filters moeten regelmatig vervangen worden.
    HEPA-filters (Europese certificering): vangen tot 99,97% van de vluchtige deeltjes op, waaronder virussen, bacteriën, schimmelsporen, pollen en allergene huidschilfers van huisdieren.
    Actief koolstoffilter: vangt gassen, dampen en geuren op. 

  • Ionisator: Dit type luchtreiniger zendt negatieve ionen uit in de lucht. Deze hechten zich aan de deeltjes en laden ze “elektrostatisch” op, zodat ze zich hechten aan de omringende oppervlakken en kunnen worden opgevangen. 

Lees ook: Waarom is frisse en gezonde lucht in huis belangrijk?

Wat zijn de gevaren van een luchtreiniger?

Sommige luchtreinigers, vooral die met ionisatietechnologie of ozongeneratoren, kunnen als bijproduct ozon produceren. In hoge concentraties is ozon een krachtige irritant voor de luchtwegen en kan het de symptomen van astma en andere ademhalingsproblemen verergeren. 

Filters van luchtreinigers hebben regelmatig onderhoud nodig om effectief te blijven. Als filters niet volgens de aanbevelingen worden vervangen of gereinigd, worden ze onbruikbaar en kunnen ze in sommige gevallen de lucht vervuilen met opgehoopte schimmels of bacteriën.

De Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid waarschuwt: “Sommige systemen zuigen lucht aan uit de kamer, behandelen die en verspreiden dan de gezuiverde lucht in de kamer. Als hun efficiëntie te laag is, kunnen ze virussen verspreiden die niet zijn geëlimineerd".

Je moet je luchtreiniger dus zorgvuldig kiezen en goed onderhouden. Je huis op een natuurlijke manier luchten is nog steeds de beste manier om je binnenlucht te vernieuwen.

Lees ook: Is airco in de auto ongezond?

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.one.be
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.eurekalert.org 

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram