Nieuwe ziektes duiken op door achteruitgang leefmilieu
nieuws
Nieuwe ziektes duiken op door achteruitgang leefmilieu
Wereldwijd duiken nieuwe infectieziektes op als gevolg van ingrijpende veranderingen in het leefmilieu. Dat blijkt uit een rapport van het VN-milieuprogramma UNEP.
Boskapping, aanleggen van wegen en dammen, de toenemende verstedelijking, het verdwijnen van landbouwzones, ontmijning en watervervuiling creëren leefomstandigheden waarin zowel nieuwe als oude ziektekiemen gedijen. De hogere temperaturen door de opwarming van de aarde zijn ideaal voor ziektekiemen. Bovendien zorgen de steeds veranderende leefomstandigheden ervoor dat ziektes als dengue of malaria aan een opmars bezig zijn. Door ontbossing of wegenbouw worden ecosystemen van bossen en rivieren immers steeds meer verstoord en moeten de muggen die malaria overdragen, rondzwerven op zoek naar een andere habitat. Door de veranderingen in het leefmilieu verhuizen ook bepaalde bevolkingsgroepen die ziektekiemen meedragen van de ene naar de andere locatie.
Een voorbeeld aangehaald door de VN is het Nipah-virus, tot voor kort enkel terug te vinden bij Aziatische fruitvleermuizen. In de loop van de jaren 90 stak de ziekte ook de kop op bij mensen, met af en toe een fatale afloop. Volgens onderzoekers is de verspreiding van de ziekte te wijten aan de bosbranden op Sumatra en de bosontginning in Maleisië. Vleermuizen die naar fruit op zoek gingen, moesten voedsel zoek in stedelijke gebieden, omdat de bossen gekapt waren. Zij gaven het virus door aan varkens, die de ziekte overdroegen op mensen, aldus wetenschappers.