Gerelateerde artikels
Neonatale screening mucoviscidose voor eind 2019
nieuws
Op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid begin november 2018 hebben de deelstaten en de federale overheid een akkoord bereikt over de de wijze waarop ze zullen samenwerken om vanaf ten laatste eind 2019 een programma voor neonatale screening naar mucoviscidose operationeel te maken.
Door de invoering van een systematisch opsporingsbeleid zal mucoviscidose binnenkort bij de geboorte kunnen opgespoord worden. Deze doorbraak is van levensbelang voor elke pasgeborene met muco in ons land, aldus de Mucovereniging die al jaren ijvert voor een dergelijke screening. Daardoor zullen zij optimaal kunnen genieten van nieuwe medicijnen die in de toekomst beschikbaar zullen worden.
Mucoviscidose is de meest voorkomende erfelijke levensbedreigende ziekte in België. De invoering van een systematisch opsporingsbeleid of neonatale screening is een basisvoorwaarde om kinderen met muco zo snel mogelijk te laten genieten van de gespecialiseerde zorg die ons land aanbiedt. Door hen tijdig de nodige zorg te verlenen, kan groeiachterstand, ondervoeding en onherstelbare longschade vermeden worden. Voor deze kinderen is het dus van levensbelang dat zij zo vroeg mogelijk doorverwezen worden naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
Kinderen die na de leeftijd van twee maanden op basis van symptomen gediagnosticeerd worden (en dus niet via neonatale screening) kennen een slechter klinisch verloop, ondanks het feit dat ze meer chronische therapieën krijgen gedurende de eerste 10 levensjaren. In 2010 concludeerde het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg dat dankzij neonatale screening voor mucoviscidose de mediane diagnoseleeftijd van ongeveer 10 maanden zou kunnen dalen naar minder dan twee maand.