- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- mijn verhaalOoglidcorrectie: getuigenis met foto’s voor en na
- dossierWat is een coronarografie (coronaire angiografie)?
- dossierMalrotatie: een abnormale kronkel in de darmen
- mijn verhaalGetuigenis: hysterectomie na baarmoederverzakking
Wachttijd voor een niertransplantatie loopt sinds 1 jaar op tot méér dan 4 jaar
nieuws
De tweede donderdag van maart is naar jaarlijkse traditie Wereldnierdag. In meer dan 100 landen wordt extra aandacht gevraagd voor de vroegtijdige opsporing en behandeling van nierschade om zo de frequentie en impact van nierziekte te verlagen. Wereldwijd lijden 500 miljoen mensen aan een nierziekte. 1 persoon op 10 ter wereld is chronisch nierlijder, vaak zonder het te beseffen.
In België worden momenteel meer dan 20.000 Belgen behandeld voor één of ander nierprobleem. In België is er nog steeds een tekort aan donornieren. Patiënten met chronische nierziektes zijn vaak verplicht om meerdere jaren nierdialyse te ondergaan. In de jaren 70 stonden er 1000 Belgen op de wachtlijst van Eurotransplant, vandaag zijn dat er 11.000. Omdat de vraag is toegenomen, loopt de gemiddelde wachttijd voor een transplantatie op tot ongeveer 4,5 jaar. Voor andere organen is dit voor ongeveer 50% van de gevallen minder dan 1 jaar. Verder is de gemiddelde leeftijd van de donor is opgelopen van 36 tot 53 jaar. Daardoor is de gemiddelde kwaliteit van de nieren er op achteruit gegaan.
Een vroege opsporing van nierproblemen bepaalt in sterke mate de behandelingsopties en hoe lang de nierfunctie kan behouden blijven. “Nierpatiënten moeten het volledige gamma kennen inzake behandelingsmogelijkheden en zo nauw mogelijk betrokken worden in het beslissingsproces. Autonome patiënten zijn meer gebaat bij thuisdialyse, patiënten met verminderde autonomie zijn meer gebaat bij een dialyse in het ziekenhuis. We merken dat die vroege beslissingen inzake behandelingsvorm het succes van de latere ziektefases sterk kan bepalen. Elke persoon is immers anders.
Naast de klinische criteria, het behoud van de nierfunctie, is de levensstijl van de patiënt een belangrijke factor om de beste behandelingsvorm te kunnen kiezen. Een behandeling op maat kan een groot verschil maken”, besluit Roger Carton van de patiëntenvereniging Fenier-Fabir.