Elke dag extra in baarmoeder telt
nieuws
In vergelijking met voldragen baby's hebben baby's die te vroeg werden geboren, minder goed ontwikkelde hersenen op het tijdstip dat ze voldragen zouden geweest zijn. Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics groeien de hersenen van baby's exponentieel in de laatste fase van de zwangerschap. In de laatste drie maanden die baby's doorbrengen in de baarmoeder verviervoudigt hun hersenmassa. Te vroeg geboren baby’s missen deze groeispurt.
De wetenschappers vergeleken de hersenontwikkeling van twee groepen baby's. De kinderen uit de premature groep (75) werden voor week 32 geboren. De baby's uit de voldragen groep (130) brachten 39 weken door in de baarmoeder.
Uit het onderzoek blijkt dat de hersenen van de vroegtijdig geboren kinderen de groeispurt tijdens het laatste trimester hadden gemist. Het hersenvolume van deze baby's was veel minder groot dan dat de kinderen die na 39 weken waren geboren.Vooral de grote hersenen waren minder goed ontwikkeld bij de vroeggeboren baby's.
De verschillen tussen de twee groepen kinderen wijzen er volgens de onderzoekers op dat elke extra dag in de baarmoeder van groot belang is voor de hersenontwikkeling van baby's.