Bionisch oog biedt hoop voor blinde personen
nieuws
Blindheid helemaal genezen blijft nog altijd een verre droom, maar Australische onderzoekers denken dat ze in de nabije toekomst blinde personen een belangrijk deel van hun gezichtsvermogen kunnen teruggeven. Ze werkten gedurende tien jaar aan een innovatief ‘bionisch oog’ dat nu klaar is om getest te worden op mensen. De technologie zou ook ten goede kunnen komen aan personen met andere aandoeningen, waaronder verlamming aan de ledematen.
Blindheid kan verschillende oorzaken hebben, maar een belangrijke reden is schade aan de oogzenuwen. Die schade zorgt ervoor dat signalen van het netvlies niet kunnen worden doorgestuurd naar de visuele cortex, het deel van het brein dat instaat voor het gezichtsvermogen. Onderzoekers van de Monash-universiteit in het Australische Melbourne ontwikkelden daarom een hoogtechnologische oplossing, Gennaris genaamd, om die schade te omzeilen.
Patroon van lichtvlekken
Hun bionisch oog bestaat uit een bril met videocamera, een beeldprocessor ter grootte van een smartphone en breinimplantaten die eruitzien als vierkante tegeltjes van 9 bij 9 millimeter. De camera registreert beelden en verzendt ze naar de beeldprocessor, waarna die er de meest waardevolle visuele gegevens uit selecteert. De bewerkte gegevens worden doorgestuurd naar de implantaten in de hersenen, die ze op hun beurt omzetten in een patroon van elektrische impulsen. Die impulsen stimuleren dan uiteindelijk het brein, via micro-electroden die zo dun zijn als haartjes.
De technologie geneest blindheid niet, maar zorgt ervoor dat blinde mensen een visueel patroon kunnen waarnemen dat is opgebouwd uit de combinatie van 172 lichtvlekken. Die visuele informatie moet blinde personen in staat stellen om zowel binnen- als buitenshuis hun weg te vinden. Ook moet het voldoende zijn om de aanwezigheid van mensen en objecten om hen heen te herkennen.
Tegen verlamming en depressie
Het onderzoeksteam testte de innovatie recent al met succes op tien schapen. De dieren liepen gedurende negen maanden rond met de implantaten zonder dat hun gezondheid er op enige manier onder leed. De wetenschappers willen nu zo snel mogelijk starten met proeven op mensen.
In ieder geval zal het zeker nog jaren duren voor de technologie breed beschikbaar wordt voor blinden en slechtzienden. De innovatie zou volgens de onderzoekers ook kunnen leiden tot toepassingen voor mensen met verlamde ledematen, epilepsie en depressie, hersengestuurde protheses en bij het herstel van andere vitale functies.
Elon Musk
De Australische wetenschappers staan niet alleen met hun uitvinding. Zo berichtte een team van het Baylor College of Medicine in het Amerikaanse Houston enkele maanden geleden eveneens over een doorbraak in dit onderzoeksdomein. Zij slaagden er met hun hersenimplantaten in om blinde personen de vorm van letters te laten herkennen. Ook technologiepionier Elon Musk, de excentrieke topman van Tesla, stortte zich met het bedrijf Neuralink op het ontwikkelen van nieuwe hersenimplantaten, die volgens hem op termijn onder meer tegen blindheid en verlamming ingezet zouden kunnen worden.
Lees ook: Waar en hoe kan je een witte stok kopen?
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.