Gerelateerde artikels
Verschillende soorten oogontsteking en de symptomen
dossier
Oogontstekingen komen vaak voor. Meestal gaat het om milde klachten zoals roodheid, zwelling, jeuk en tranende ogen die binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen. Soms zijn de klachten ernstiger en is er kans op blijvende schade. We overlopen de meest voorkomende vormen van oogontsteking.
Lees ook: Waarom tranen je ogen als je buiten bent?
Verschillende soorten oogontsteking
- Bacteriële conjunctivitis: dit is de meest voorkomende vorm van conjunctivitis. De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die op onze huid leven en een infectie veroorzaken op een moment dat de weerstand verminderd is of wanneer de ogen droog of beschadigd zijn. Als de ontsteking in één oog begint, volgt het andere ook vaak snel.
- Virale conjunctivitis: dit is een symptoom van een algemene virale infectie, meestal een luchtweginfectie. Het gaat vaak gepaard met verkoudheidsverschijnselen en verdwijnt vanzelf binnen zeven tot tien dagen.
- Allergische conjunctivitis: wordt veroorzaakt door omgevingsallergenen die op de ogen terechtkomen. De kans op een allergische conjunctivitis is groter in het voorjaar en zomer. De oorzaak kan ook een contactallergie zijn voor bijvoorbeeld zalven, contactlensvloeistoffen of cosmetica.
- Conjunctivitis door irritatie: het oog kan geïrriteerd geraken en ontsteken door bijvoorbeeld een vuiltje, ooghaartjes of door een rokerige, droge of stoffige omgeving.
- Conjunctivitis door droog oog: deze aandoening is chronisch en wordt veroorzaakt door het slecht functioneren van de traanklier.
- Blefaritis: dit is een ontsteking van de oogleden die zich meestal voordoet aan beide ogen langs de randen van de oogleden. Het kan leiden tot irritatie van de ogen en droge ogen. Blefaritis is een chronische aandoening die moeilijk te behandelen is. Ze ontstaat meestal wanneer kleine oliekliertjes aan de basis van de wimpers verstopt raken, wat irritatie en roodheid veroorzaakt.
- Iridocyclitis: iridocyclitis is een ontsteking van de iris (regenboogvlies) en het straalvormig lichaam van het oog. Bij iridocyclitis is ontstekingsweefsel zichtbaar in het voorste deel van het oog, tussen het hoornvlies en het regenboogvlies. De aandoening is soms een gevolg van een reumatische ziekte of infectie, maar de oorzaak is niet altijd duidelijk.
- Uveïtis: uveïtis is een oogaandoening die heel weinig voorkomt. Het binnenste van het oog geraakt ontstoken, onder andere de iris en het vaatvlies. Vaak ontsteken ook het netvlies en de harde oogrok zelf.
- Episcleritis: bij episcleritis is het bovenste laagje van het oogwit ontstoken. De ontsteking treedt plots op en meestal maar aan één oog. Er verschijnt een rode vlek in het oogwit, maar doorgaans geeft de ontsteking geen of weinig klachten. Het oog kan wel geïrriteerd zijn en tranen. Als je drukt op je oog, kan dit pijnlijk aanvoelen.
- Keratitis: bij keratitis zit er een ontsteking in de buitenste laag van je oog: het hoornvlies (cornea). Dit soort ontsteking zit meestal maar in één oog. Als ze niet op tijd wordt behandeld, kan ze blijvende schade veroorzaken. Vaak ontstaat de hoornvliesontsteking na een beschadiging van het hoornvlies, maar dat is niet altijd zo.
- Dacryocystitis: dit is een infectie van de traanzak. De traanzak is verantwoordelijk voor het produceren van de traan in de traanklier en het afvoeren van de traan. Door een obstructie in het traankanaal gaan de tranen in de traanzak zich ophopen, wat leidt tot ontsteking.
- Hordeolum: een hordeolum ('strontje') is een ontstoken talgkliertje in de ooglidrand of in het ooglid. De oorzaak is vaak een huidbacterie. Als het afvoerkanaal van zo’n kliertje verstopt geraakt, kan de talg van de klier in het omliggende weefsel barsten. Er wordt dan een vetgranuloom gevormd, ook chalazion of gerstekorrel genaamd.
Lees ook: Wat kan je doen tegen oogirritatie?
Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist