Mag uw kind vliegen met een middenoorontsteking (otitis media)?

nieuws

Indien uw kind een middenoorontsteking (otitis media) heeft, wordt een vliegtuigreis meestal afgeraden. Ook bij een verkoudheid of een keelontsteking bespreekt u het best vooraf met uw huisarts of het kind mag vliegen. 

Wat is het probleem?
In een vliegtuigcabine is de luchtdruk lager dan op de grond. Tijdens het stijgen van het vliegtuig daalt de luchtdruk in de cabine. Gevolg hiervan is dat de lucht in het middenoor (de ruimte achter het trommelvlies), wat meer ruimte gaat innemen. Via de buis van Eustachius, die het middenoor met de keel verbindt, ontsnapt deze extra lucht vanzelf. Als het vliegtuig gaat dalen, stijgt de luchtdruk in de cabine en ontstaat een onderdruk in het middenoor. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen gezogen. Het is net alsof het oor vol zit en men minder goed hoort. Men noemt die aëro-otitis. Ook in de gelaatssinussen kan hevige pijn ontstaan (aëro-sinusitis). Dit komt onder meer voor wanneer men verkouden is of bij een keelontsteking, maar het kan ook bij een perfect gezonde reiziger optreden.

Om de luchtdruk in het middenoor te egaliseren met deze van de buitenwereld, kunnen meerdere trucs toegepast worden. 
  •  Slikken, veelvuldige kaakbewegingen, geeuwen of kauwgum kauwen kan het ongemak in de oren meestal verlichten. 
  • Als dat niet helpt, dan biedt de ‘valsalvabeweging’ uitkomst: mond dichthouden, neus dichtknijpen en dan uw neus ‘snuiten’. Maar wees voorzichtig, want als u het te vaak of te hard doet, kan ook dat oor- en sinuspijn veroorzaken.
  • Als dat niet helpt, moet u wachten tot na de landing. Meestal verdwijnt de oorpijn dan spontaan. 
  • Ook kunt u, ongeveer een halfuur tot een kwartier voordat de daling wordt ingezet, neusspray tegen een verstopte neus toedienen (met Xylomethalozine zoals Otrivine, Nasivin of Nasa Rhinatiol, bijvoorbeeld), vooral als u een verstopte neus hebt of verkouden bent. De neusspray zorgt ervoor dat slijmvliezen slinken en er minder druk op de oren komt te staan.
Voor baby's en jonge kinderen bestaan speciale pediatrische verpakkingen.

  •  Er bestaan ook speciale oordopjes (Earplanes) die de druk naar de oren tijdens het vliegen regelen.
  • Maak een baby tijdens het stijgen en het landen wakker en geef hem de borst of de fles. Laat een ouder kind op een stukje kauwgum kauwen. Geeuwen, op een snoepje zuigen, op een kauwgom kauwen, slikken of een Valsalva-manoeuvre uitvoeren (de neus dichtknijpen en met gesloten mond proberen uit te ademen). 

Een middenoorontsteking
In geval van een middenoorontsteking zit de buis van Eustachius dicht en is het middenoor afgesloten. Daardoor kan het oor niet reageren op de drukverschillen tijdens de vlucht, en is de kans zeer groot dat het kind felle oorpijn zal krijgen. Er bestaat zelfs een risico dat het trommelvlies scheurt. 
Als uw kind net verkouden is geweest of een oorontsteking heeft of net een oorontsteking heeft gehad, raadpleegt u daarom het best uw huisarts om na te gaan of het mag vliegen.
Er kunnen zich verschillende situaties voordoen.

  1.  Uw kind heeft een acute oorontsteking (of een verkoudheid): dan wordt een vliegtuigreis afgeraden. 
  2.  Soms blijft er nog een tijd vocht achter het trommelvlies zitten, terwijl de ontsteking al genezen is. Dit heet een slijmoor (een middenoorontsteking met effusie of Otitis media met effusie, OME). Het kan zijn dat uw kind hierdoor tijdelijk slechter hoort. Soms duurt het enkele weken tot maanden tot een kind met een slijmoor weer goed hoort. Vliegen is echter geen probleem.
  3.  De oorontsteking is nog niet genezen, maar het trommelvlies is doorboord zodat de vloeistof die zich binnen het oor had opgehoopt kan wegvloeien (loopoor). Ook dan is er geen probleem om te vliegen. Maar het zal op vakantie wel niet mogen zwemmen zolang het trommelvlies niet opnieuw gesloten is.
  4.  Uw kind heeft trommelvliesbuisjes. Ook wanneer uw kind trommelvliesbuisjes heeft, is er geen enkel probleem om te vliegen. De buisjes zorgen er namelijk voor dat de drukveranderingen in de omgeving direct gevolgd worden door het middenoor.

Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)

Bronnen
https://www.thuisarts.nl/oorontsteking/mijn-kind-heeft-middenoorontsteking
www.reisgeneeskunde.be
https://blog.klm.com/nl/wat-gebeurt-er-met-je-oren-als-je-vliegt/
http://blog.europ-assistance.be/nl/vliegtuigreis-met-oorontsteking/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram