Sommige HIV-patiënten mogen vrijen zonder condoom

123-cond-kleuren-170_08.jpg

nieuws HIV-koppels die een duurzame relatie hebben mogen onder bepaalde voorwaarden vrijen zonder condoom. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een recent advies. Mensen met hiv die combinatietherapie volgen zijn immers nog nauwelijks ‘besmettelijk’. Het advies heeft enkel betrekking op koppels waarbij één partner seropositief is, en het geldt niet voor personen met occasionele sekscontacten.

De Raad blijft condoomgebruik wel aanraden voor de preventie van hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Het condoom blijft hét middel om te beschermen tegen hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. De meeste overdachten van hiv gebeuren immers via onbeschermde seksuele contacten met iemand die zelf onlangs besmet is geraakt (maar dat zelf niet weet).

Voorwaarden voor weglaten condoom

1. Dit voorstel geldt enkel voor koppels met een duurzame relatie waarbij een van de partners seropositief is en de andere niet (HIV-serodiscordante partners).

2. De seropositieve partner moet een antiretrovirale behandeling volgen. Die behandeling moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid virus in het bloed al 6 maanden zo laag is dat het niet meer door een test kan vastgesteld worden.

3. De seropositieve partner moet ononderbroken zijn behandeling volgen.

4. Beide partners dienen aan te geven dat zij geen condoom wensen te gebruiken omwille van kinderwens, verbeteren van de levenskwaliteit, ontplooiing van het seksleven en bevorderen van het welzijn van het paar, enz. De wens van de seronegatieve partner krijgt altijd voorrang. Hij of zij neemt de eindbeslissing.

5. Voor elke beslissing dienen de partners systematisch gescreend te worden op een infectie met hiv, hepatitis C en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

6. Sinds die screening mag geen van beide partners andere seksuele partners gehad hebben.

7. De keuze dient onder medische begeleiding gemaakt te worden, waarbij ook extra informatie aan de partners gegeven wordt. Concreet spreekt de HGR over basisinformatie over het gebruik van condooms tijdens de menstruatieperiodes, in geval van herpes,…. Er dient gewezen te worden op het verschil in risico tussen verschillende praktijken (bijvoorbeeld anale of vaginale seksuele betrekkingen). Die informatie moet duidelijk en concreet gebracht worden.

Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram