10 dingen die niemand je vertelt over seks na de bevalling
dossier Dat de eerste keer seks na de bevalling niet soepel verloopt, verwacht je wel. Maar er zijn toch een aantal zaken die je waarschijnlijk nog niet wist...
1. Gevoelige vagina
Na de bevalling kan je vagina erg gevoelig zijn. Zeker als je ingeknipt of uitgescheurd bent, kan het even duren voordat je seks kunt hebben zonder pijn. Misschien denk je zelfs dat het nooit meer goed komt down under. Geen zorgen, gun je lichaam de tijd. Het duurt bij de meeste stellen vier tot acht weken voor ze weer seks hebben.
Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling
2. Je kunt zwanger worden
Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar?
3. Lekkende borsten
Tijdens het vrijen kan er melk uit je tepels lekken of zelfs spuiten. Dit komt omdat het ‘borstvoedingshormoon’ oxytocine vrijkomt tijdens de seks. Leuk trucje van moeder natuur. Erg handig bij borstvoeding, maar tijdens het vrijen minder sexy. Kolf dus eerst af, of voed je kind voor je gaat vrijen.
4. Droge vagina
Na de bevalling kan je vagina droog zijn. Gebruik gerust wat glijmiddel om alles wat minder stroef te maken. Doet het vrijen pijn? Er zijn ook andere manieren waarop jullie intiem kunnen zijn
Lees ook: Waarom seks na de bevalling vaak moeilijker verloopt
5. De eerste keer is eng
We kunnen er wel omheen draaien, maar veel vrouwen vinden de eerste keer seks hebben na de bevalling gewoon eng. Je kunt het vergelijken met het verliezen van je maagdelijkheid. Het belangrijkste is dat je dit met je partner bespreekt en het samen rustig aan doet. Het is heel belangrijk dat je wacht tot je er zelf klaar voor bent.
Lees ook: Hoelang wachten met seks na de bevalling?
6. Minder snel opgewonden
Na de bevalling is het volkomen normaal dat het langer duurt voordat je lichaam ‘op gang komt’. Door het verhoogde prolactinegehalte daalt de testosteronspiegel, waardoor je minder gevoelig bent voor seksuele prikkels en je seksdrive wegvalt. Niet alleen dat, maar slaapgebrek, een baby die je constante aandacht nodig heeft en geen tijd hebben om een fatsoenlijke douche te nemen, helpt ook zeker niet. Een langer voorspel of gewoon accepteren dat de situatie even niet zo sexy is kan helpen.
Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad
7. Klaarkomen voelt anders
Een orgasme kan na de bevalling anders aanvoelen dan ervoor. Het kan pijn doen of zelfs op een wee lijken. Dit komt omdat je baarmoeder tijdens het klaarkomen samentrekt en na de bevalling nog erg gevoelig is. Gelukkig kan dit geen kwaad en gaat het vanzelf over.
8. Er is geen perfect moment
Als kersverse mama zijn de tijden van romantisch kaarslicht en uitgebreid dineren even voorbij. Tijd om elkaar uitgebreid te verleiden is er niet, dus heb je zin? Wacht niet op het perfecte moment. Slaapt de baby? Ga ervoor!
9. Extreme vermoeidheid
Na de bevalling ben je moe. Heel moe. Je slaapt veel te weinig en daarbovenop moet je lichaam ook herstellen van de geboorte. Niet alleen moeten alle zwangerschapshormonen je lichaam uit, maar ook de stress van het ouderschap en je nieuwe leven maken je moe. Logisch dat je minder zin in seks hebt. Accepteer dat je even meer moeder dan seksgodin bent. Jouw tijd komt wel weer.
Lees ook: Alles over je menstruatie (en anticonceptie) na een zwangerschap
10. Onzekerheid is normaal
Je lichaam voelt na de bevalling niet als het jouwe. Het is veranderd en dat kan je onzeker maken. Sommige vrouwen hebben er moeite mee als hun borsten worden aangeraakt tijdens de seks. Het voelt een beetje alsof je borsten nu ‘van je kind’ zijn of ze zijn gewoon te gevoelig. Hierover praten met je partner is enorm belangrijk.
Lees ook: Borsten: Voor de baby of voor de partner?