Onregelmatige slapers lopen meer risico op hart- en vaatziekten
nieuws
Nieuw onderzoek benadrukt nog maar eens het belang van slaap voor de gezondheid, specifiek voor de werking van ons hart dit keer. Zo suggereren onderzoekers in de Verenigde Staten dat een onregelmatig slaappatroon het risico op hart- en vaatziekten verdubbelt, terwijl een Griekse studie wijst op het belang van een nachtrust die 7 à 8 uur duurt.
Wetenschappers van het Amerikaanse Brigham and Women’s Hospital onderzochten voor de eerste keer het verband tussen een onregelmatig slaappatroon en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Onregelmatige slapers hebben geen regulier bedtijd- en wekschema of slapen niet elke nacht ongeveer even lang.
De onderzoekers volgden gedurende vijf jaar ongeveer 2.000 mensen, tussen de 45 en 84 jaar oud, die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden. In het begin van de studie maten ze het rust- en activiteitenpatroon van deelnemers met een toestel dat deelnemers een week lang om hun pols droegen. Deelnemers ondergingen ook een uitgebreide slaaptest.
Bewustzijn vergroten
In de loop van de studie, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, werden 111 deelnemers getroffen door een hart- en vaatziekte. Deelnemers met de meest onregelmatige slaapduur of timing, bleken ongeveer dubbel zoveel risico te lopen als degenen met het meest regelmatige slaappatroon. De meest onregelmatige slapers hadden het vaakst bedtijden die onderling meer dan anderhalf uur verschilden en een slaapduur die meer dan twee uur varieerde per nacht.
De onderzoekers weten nog niet precies welke biologische mechanismen dit fenomeen verklaren, maar vermoeden dat meerdere factoren een rol spelen, waaronder de verstoring van de biologische klok die het slaap-waakritme regelt. Ze hopen in ieder geval het bewustzijn te vergroten over het belang van een regelmatig slaappatroon.
Belangrijk is wel dat de studie zelf eigenlijk geen duidelijk causaal verband kon leggen tussen het slaappatroon en de cardiovasculaire gezondheid. Het is dus mogelijk dat het onregelmatige slaapgedrag van deelnemers een symptoom was van andere nadelige gewoontes die de gezondheid schade toebrachten. Er zijn ook grotere studies nodig om de resultaten te bevestigen.
Meer vaatwandstijfheid
Daarnaast benadrukt een Griekse studie, die de slaapduur analyseerde van ongeveer 1.750 mensen tussen de 40 en 98 jaar oud, het voordeel van een nachtrust van 7 à 8 uur. Deelnemers die ’s nachts gewoonlijk minder of meer sliepen, vertoonden meer zogenaamde vaatwandstijfheid, een teken dat de persoon meer kans loopt op een hart- en vaatziekte.
Lees ook: 20 tips om beter te slapen