Vlaamse jeugd slaapt te weinig
Laatst bijgewerkt: februari 2020
nieuws
Zo’n acht à tien uur per nacht. Dat is de aanbevolen hoeveelheid slaap voor jongeren tussen 13 en 18 jaar. Noodzakelijk om gezond te blijven, voldoende alert te zijn op school, en om problemen de baas te kunnen. Uit onderzoek van de Gentse universiteit bij 11.000 tieners blijkt nu echter dat zo’n 60 procent van de Vlaamse jongens tussen 13 en 18 jaar dat aantal uren slaap niet haalt. Voor meisjes gaat het om 56 procent.
Bij jongere tieners, van 11 of 12 jaar, is het slaaptekort kleiner. Iets minder dan de helft van de jongeren daar haalt de norm niet, minstens negen uur slaap per nacht. De oudste groep, jongeren van 17 en 18 jaar, scoort het slechtst. Daar halen acht op de tien jongens en zeven op de tien meisjes de norm niet. “Een verontrustende vaststelling”, aldus de onderzoekers.
Uitslapen helpt niet
Het onderzoek toont aan dat jongeren hun slaaptekort proberen in te halen tijdens weekends en vakanties. Maar volgens de onderzoekers heeft dat weinig zin. Uitslapen brengt het slaapritme in de war, terwijl regelmaat belangrijk is om vlot in te slapen en overdag niet suf te zijn.
Jeugd slaapt ook slecht
Jongeren slapen tijdens de schoolweek niet alleen te weinig, ze slapen ook slecht. Vijf op de tien meisjes en drie op de tien jongens zeggen regelmatig last te hebben van slaapproblemen, zoals moeite om in te slapen, of een verstoorde nachtrust.
Bij de jongens is het slaaptekort groter bij tieners uit het BSO en TSO. Meisjes uit die opleidingsvormen melden dan weer meer slaapproblemen. Slaaptekort wordt op lange termijn gelinkt aan een grotere kans op allerlei ziekten, zoals depressie, obesitas, of hart- en vaatziekten.
Te veel op smartphone
Op het eerste wereldslaapcongres in Praag in 2017 werd de verstoorde slaap van jongeren als een “globale epidemie” beschreven. Dit onderzoek bevestigt dit probleem voor wat Vlaanderen betreft. Eerder onderzoek wees al richting enkele oorzaken, zoals de veranderingen in de hormonenbalans tijdens de puberteit, het gebrek aan beweging overdag en schoolstress. Ook nefast: het gebruik van smartphones en andere elektronische media voor het slapengaan.