Trillende riem tegen apneu

nieuws Aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) is een riem ontwikkeld die gaat trillen als je op je rug draait en die daarmee apneu – het stokken van de adem tijdens het slapen – tegengaat. De Slaappositie Trainer gaat trillen als de slaper op zijn rug ligt. Met als resultaat dat de patiënt zich op zijn zij draait, zijn adem niet stokt, hij doorslaapt en daarmee klachten die worden veroorzaakt door apneu achterwege blijven.

Apneu
Apneu is ernstig. Er is een rechtstreeks verband met hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Iedere keer als hun adem stokt, bouwen mensen met apneu een onderdruk op in de borstkas. Dat ontregelt de bloeddruk en de aanmaak van adrenaline. En het maakt dat patiënten doodmoe de ochtend ingaan. Geschat wordt dat tussen de 300.000 en 500.000 mensen in Nederland apneu hebben; 80.0000 zijn onder behandeling.

Er zijn meerdere vormen van apneu. Artsen spreken over positie-apneu als de adem van de patiënt twee keer vaker stokt in rugligging dan in andere slaapposities. Dat is bij 56 procent van de mensen met apneu het geval. Voor milde of matige apneu is er de mogelijkheid een beugel aan te laten meten. Deze houdt de onderkaak naar voren, waardoor de luchtweg openblijft en de patiënt ook niet snurkt. Voor ernstige apneu is grover geschut nodig. Een masker met zuurstof op het hoofd van de slaper, gekoppeld aan een indrukwekkend apparaat op het nachtkastje. “Van het masker weten we dat de therapietrouw niet zo goed is. Ongeveer de helft van de patiënten houdt het vol.”

Slaappositie Trainer
De Slaappositie Trainer ziet eruit als een hartslagmeter. Er zit een klein computertje aan dat je ligging registreert en dat het trillen van de riem in gang zet. Patiënten met positie-apneu reageren erg goed op de riem. De riem past de trillingen aan op wat je nodig hebt om op je zij te draaien – zelflerend kan je het noemen. En de patiënt blijkt ook getraind te worden. Waar een patiënt eerst tien keer op een nacht wordt gewaarschuwd door de riem, neemt dat over tijd af naar – zeg – twee keer. De rest van de tijd ligt hij al op zijn zij.

Lees ook: Wat is slaapapneu en hoe kan je het voorkomen en behandelen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram