Welke soorten verdoving zijn er?
dossier
Ga je binnenkort onder het mes, dan zal je wellicht eerst onder verdoving of anesthesie worden gebracht. Anesthesie is een overkoepelende term voor alle vormen van verdoving voor operaties. Welke vorm van anesthesie je precies toegediend krijgt, hangt af van je gezondheidstoestand, de ingreep die je laat uitvoeren en je persoonlijke voorkeur.
Algemene of volledige anesthesie (narcose)
Lees ook: Vaker complicaties bij nachtelijke operaties
Lokale anesthesie
Bij lokale anesthesie wordt een klein gebied van het lichaam pijnvrij gemaakt. Daarvoor spuit de arts een verdovingsmiddel in ter plaatse onder de huid, bijvoorbeeld als hij een wratje wil wegnemen of een tand wil verwijderen.
Regionale anesthesie
Bij regionale anesthesie wordt een groter gebied van je lichaam verdoofd. Dat doet de anesthesist door de zenuwen die naar het te opereren gebied leiden, te verdoven. Een voorbeeld is de ruggenprik of spinale anesthesie. Je blijft bij bewustzijn tijdens de operatie zonder dat je pijn ervaart. Het is wel mogelijk om een slaapmiddel te krijgen als je dat wenst.
Sedatie
Sedatie gebruikt men bij kleinere ingrepen zoals een endoscopie (darmonderzoek). Men plaatst hiervoor een klein infuusnaaldje in een ader van je hand of arm waarlangs de medicatie wordt toegediend. Je valt daardoor in slaap, maar deze slaap is minder diep dan bij narcose. Via sedatie wil men veeleer een vorm van ontspanning brengen tijdens de operatie.
Nevenwerkingen