Welke soorten verdoving zijn er?

dossier

Ga je binnenkort onder het mes, dan zal je wellicht eerst onder verdoving of anesthesie worden gebracht. Anesthesie is een overkoepelende term voor alle vormen van verdoving voor operaties. Welke vorm van anesthesie je precies toegediend krijgt, hangt af van je gezondheidstoestand, de ingreep die je laat uitvoeren en je persoonlijke voorkeur.



Algemene of volledige anesthesie (narcose)

Dit is de best gekende vorm van verdoving. Via een infuus of baxter in de arm dient de anesthesist slaapmiddelen, pijnstillers en eventueel spierontspanners toe die inwerken op de hersenen, waardoor je het bewustzijn verliest en ongevoelig wordt voor pijn. Tijdens de operatie monitort hij met controleapparatuur voortdurend de diepte van de slaap, ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur enzovoort.

In sommige gevallen past men inhalatieanesthesie toe: verdoving via een slaapmasker. Bij kinderen gebruikt men deze vorm van verdoving vaak, omdat het minder vervelend is dan een prik. 

Lees ook: Vaker complicaties bij nachtelijke operaties

Lokale anesthesie

Bij lokale anesthesie wordt een klein gebied van het lichaam pijnvrij gemaakt. Daarvoor spuit de arts een verdovingsmiddel in ter plaatse onder de huid, bijvoorbeeld als hij een wratje wil wegnemen of een tand wil verwijderen.

Regionale anesthesie

Bij regionale anesthesie wordt een groter gebied van je lichaam verdoofd. Dat doet de anesthesist door de zenuwen die naar het te opereren gebied leiden, te verdoven. Een voorbeeld is de ruggenprik of spinale anesthesie. Je blijft bij bewustzijn tijdens de operatie zonder dat je pijn ervaart. Het is wel mogelijk om een slaapmiddel te krijgen als je dat wenst.

Sedatie

Sedatie gebruikt men bij kleinere ingrepen zoals een endoscopie (darmonderzoek). Men plaatst hiervoor een klein infuusnaaldje in een ader van je hand of arm waarlangs de medicatie wordt toegediend. Je valt daardoor in slaap, maar deze slaap is minder diep dan bij narcose. Via sedatie wil men veeleer een vorm van ontspanning brengen tijdens de operatie.

Nevenwerkingen

Ondanks de hoge graad van veiligheid door alle voorzorgsmaatregelen die men neemt bij een verdoving, bestaat er een kleine kans op nevenwerkingen of complicaties, zowel bij algemene als regionale anesthesie.

Eén op de honderd mensen kunnen te maken krijgen met misselijkheid en braken, keelpijn, duizeligheid en dubbelzien, rillen, hoofdpijn, jeuk, overgevoeligheid voor de gebruikte medicatie,... Veel van die nevenwerkingen kan men evenwel voorkomen of met medicatie behandelen.

Bronnen:
https://www.gzaziekenhuizen.be/specialismen/verdoving-pijnstilling-anesthesie/soorten-verdoving
https://www.uzleuven.be/nl/anesthesiologie/soorten
https://www.healthline.com/health/conscious-sedation#takeaway
https://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/s/sedatie/item25658

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram