Gerelateerde artikels
Mijn soa stopt bij mij!
nieuws
Sekspartner verwittigen dat je een soa hebt opgelopen kan vanaf nu anoniem via website www.Partneralert.be
Aan je sekspartners vertellen dat je een soa hebt opgelopen, is geen gesprek waar je naar uitkijkt. Het is echter cruciaal om je sekspartners te waarschuwen, zo vermijd je een verdere verspreiding van de soa. In de preventie van soa’s is het van groot belang dat mensen die risico hebben gelopen zich ook laten testen. Om de drempel te verlagen kunnen mensen hun sekspartners voortaan ook met de hulp van een arts anoniem waarschuwen via de website Partneralert, een project van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in samenwerking met Sensoa.
Het ITG onderzoekt of meer mensen via anonieme notificatie de stap maken om hun sekspartners te informeren na het oplopen van hiv of een andere soa. Het behandelen van een soa én het inlichten van sekspartners zijn belangrijk om het aantal nieuwe infecties in te dijken. Dat persoonlijk doen is niet altijd even eenvoudig.
“Partnerwaarschuwing vormt een belangrijk onderdeel in de preventie van hiv en soa. We weten uit voorgaande soa-rapporten dat dit nog veel te weinig gebeurt, zowel op initiatief van de patiënt als van de arts. Een instrument dat hieraan een impuls geeft, was dus broodnodig,” aldus Sensoa.
In een eerste fase verloopt anonieme partnerverwittiging voor hiv en soa’s uitsluitend via de Belgische aidsreferentiecentra. Als de nieuwe tool inderdaad aan een belangrijke behoefte blijkt te voldoen kunnen ook andere zorgverleners mee instappen. Nadat een soa gediagnosticeerd wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website www.partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen.