Wat moet je doen bij een spierverrekking?
In dit artikel
Wat moet je doen bij een spierverrekking?
dossier
Een verrekking is een kwetsuur aan een een spier of pees, het vezelige weefsel dat spieren met botten verbindt, die tijdens een beweging onder te grote spanning komen te staan. Hoe weet je of het om een verrekking gaat, en wat kan je doen?
Lees ook: Wat te doen bij een kneuzing, verstuiking of breuk?
Symptomen
Symptomen bij een verrekking variëren afhankelijk van de ernst van de verwonding, maar doorgaans treden deze klachten op:
- Pijn of gevoeligheid
- Roodheid of blauwe plekken
- Pijn bij beweging
- Spierkrampen
- Zwelling
- Spierzwakte
Lees ook: Ligamenten enkel: wat als je je enkel omslaat?
Oorzaak
Acute verrekkingen kunnen worden veroorzaakt door één bepaalde beweging, zoals een slechte lichaamshouding bij het tillen van iets zwaars. Chronische spierverrekkingen kunnen het gevolg zijn van overbelasting, waarbij je een spier belast door steeds dezelfde beweging uit te voeren.
In principe kan iedereen een spier verrekken, maar het komt vooral voor bij ouderen en mensen met overgewicht. Het risico op een acute verrekking is ook opmerkelijk groter bij contactsporten - zoals voetbal, voetbal, hockey, boksen en worstelen. Bepaalde lichaamsdelen zijn gevoeliger voor verrekkingen: vingers, pols, enkel, schouder, lies, hamstrings (achterkant dij), onderrug en knie. Bij sporten waarbij je explosief beweegt, zoals tennis en hordelopen, kan je een verrekking oplopen in je benen of enkels.
Regelmatige stretchoefeningen kunnen helpen om je risico op spierverrekkingen te minimaliseren.
Lees ook: Rekoefeningen: Waarom dagelijks stretchen goed voor je is
Verrekking, verstuiking of spierscheur?
Het verschil tussen een verrekking en een verstuiking is dat bij een verrekking een spier of de pees waarmee een spier aan een bot vastzit, geblesseerd raakt, terwijl bij een verstuiking de weefselbanden die twee botten met elkaar verbinden, geblesseerd raken. Bij een spierverrekking is de spier niet gescheurd. Een spierscheur is een ernstiger blessure.
Lees ook: Zweepslag: spierscheur in de kuit
Behandeling
Lichte verrekkingen kunnen thuis worden behandeld.
- Koel het lichaamsdeel met koud stromend water, een cold pack of ijsblokjes. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen.
- Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om eventuele zwelling te verminderen.
- Leg eventueel een drukverband aan.
- Las een periode van rust in tot de klachten volledig zijn verdwenen.
Ga naar de dokter als je klachten ondanks behandeling verergeren - vooral als de pijn ondraaglijk wordt of als je gevoelloosheid of tintelingen ervaart.
Lees ook: Hoe effectief zijn pijnstillende gels en zalven bij spier- en gewrichtspijn?
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist