Gerelateerde artikels
Iets onthouden? Schrijven op papier werkt beter dan digitaal opslaan
nieuws
Digitale technologie heeft immens veel voordelen, maar er zijn nog altijd gevallen waarbij meer traditionele technieken superieur blijven. Zo lijkt het erop dat je beter nota’s kunt nemen en onthouden met pen en papier dan met digitale tegenhangers zoals een tablet en smartphone. Volgens Japanse onderzoekers komt dat omdat handgeschreven aantekeningen op papier meer unieke informatie bevatten, die voor een sterkere herinnering zorgt.
Je ziet het dikwijls in vergaderingen: terwijl de ene driftig in een notitieboekje krabbelt, tikt een ander lustig op een tablet. Maar wat is nu de beste methode om informatie vast te leggen en in je hoofd op te slaan? Daar bestaat al lang discussie over, ook binnen de wetenschappelijke wereld. Een kleine studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Tokio, draaide alleszins uit in het voordeel van de klassieke aanpak met pen en papier.
Fictieve planning maken
48 universiteitsstudenten namen deel aan de Japanse studie. Ze moesten allemaal een fictief gesprek lezen tussen verschillende studenten, die hun academische en persoonlijke plannen voor de volgende twee maanden bespraken. Ze moesten al die informatie zo goed mogelijk omzetten in een fictieve planning en werden voor deze taak in drie groepen opgedeeld. Een groep gebruikte een papieren agenda en pen, een andere een tablet en stylus (touchscreenpen) en de laatste groep een smartphone. Degenen met een tablet en smartphone hadden een specifieke kalender-app ter beschikking.
Sneller en nauwkeuriger
De gebruikers van een papieren agenda waren ten eerste eerder dan de anderen klaar met hun nota’s. Zij deden er gemiddeld 11 minuten over, terwijl tabletgebruikers 14 minuten en smartphonegebruikers 16 minuten nodig hadden.
Notities met pen en papier hielpen ten tweede ook om de genoteerde informatie beter te onthouden. Dat bleek toen de deelnemers een uur na de eerste oefening vragen over de fictieve planning moesten beantwoorden, terwijl hun hersenactiviteit geregistreerd werd in een zogenaamde MRI-scanner. Niet alleen konden de gebruikers van pen en papier de eenvoudigste vragen beter beantwoorden, de analyse van hun hersenactiviteit wees eveneens ook op nauwkeurigere herinneringen.
Complexe ruimtelijke info
Volgens de onderzoekers worden aantekeningen op papier scherper opgeslagen in het geheugen omdat ze meer complexe ruimtelijke informatie bevatten. Op fysiek papier zijn nota’s als het ware tastbaarder en onregelmatiger, met details zoals gevouwen hoeken. Bij een papieren agenda kan je daardoor bijvoorbeeld soms werkelijk met je ogen dicht een bepaalde pagina visualiseren en de aantekeningen die je in de marge had geschreven. Bij digitale documenten is dat moeilijker, omdat je op en neer scrolt en de pagina’s dus geen vaste positie hebben, en omdat de pagina’s een gestandaardiseerde indeling van tekst- en afbeeldingsgrootte hebben.
De onderzoekers adviseren dus om papieren notitieboekjes te gebruiken om informatie te leren en onthouden. Als je toch digitaal wil werken, is het een goed idee om de pagina’s van je documenten te personaliseren door zaken te markeren, onderstrepen en omcirkelen, pijlen te tekenen en kleurgecodeerde notities toe te voegen. Dergelijke ruimtelijke verrijking van de digitale tekst kan je herinneringsvermogen mogelijk verbeteren.
Lees ook: Faalangst: soorten, symptomen en behandeling
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist