Nierpijn door gastro-enteritis (buikgriep)
In dit artikel
Nierpijn door gastro-enteritis (buikgriep)
dossier
Als gastro-enteritis (buikgriep) gepaard gaat met pijn in de nieren, betekent dit vaak dat je lijdt aan uitdroging. In andere gevallen kan het een ernstige complicatie zijn die wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van de
E. coli-bacterie. Waarop moet je letten, en wanneer ga je best naar de dokter?
Lees ook: Buikgriep: symptomen, behandeling en preventie
Hoe voelt pijn in de nieren?
De nieren bevinden zich aan weerszijden van de wervelkolom in de onderrug. Pijn in de nieren wordt daarom meestal gevoeld in de lendenstreek. Ze kan echter uitstralen naar de ribben, de lies of het scrotum. De pijn kan dof of kloppend zijn.
Lees ook: Lage rugpijn: pijn aan nieren
Wat veroorzaakt nierpijn bij gastro-enteritis?
Acute gastro-enteritis wordt gekenmerkt door het snelle begin van diarree, die gepaard kan gaan met braken, misselijkheid of koorts. Soms kan de buikpijn uitstralen naar de onderrug en kan de patiënt denken dat hij pijn in de nieren heeft. In andere gevallen zit het probleem in de nieren.
Uitdroging
Bij gastro-enteritis kunnen diarree en braken
uitdroging veroorzaken. De nieren kunnen dan pijnlijk aanvoelen: je krijgt last in het midden of de onderrug of op je zij. Te veel vochtverlies kan zelfs leiden tot hypovolemische
shock (een afname van het circulerend bloedvolume) en acuut nierfalen, wat levensbedreigend kan zijn. Vooral ouderen, jonge kinderen en mensen met comorbide aandoeningen lopen risico.
Tekenen van uitdroging:
- sterk geconcentreerde urine en onregelmatig urineren
- intense dorst
- lusteloosheid
- droge mond
Een kant-en-klare orale rehydratatieoplossing (ORS) (verkrijgbaar bij de apotheek) moet worden ingenomen. Het is echter het beste om je huisarts te raadplegen.
Shigatoxine producerende E. coli
Escherichia coli O157:H7 en andere shigatoxine-producerende
E. coli-stammen veroorzaken waterige diarree of, in ernstigere gevallen, acute hemorragische diarree. Deze kunnen leiden tot hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) in de 2e ziekteweek. HUS wordt gekenmerkt door acuut nierfalen. De ziekte kan chronische nierverschijnselen veroorzaken. E. coli O157:H7 wordt voornamelijk op mensen overgedragen via besmet voedsel, zoals rauw of ondergekookt gehakt en rauwe melk.
Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen de nierfunctie verstoren en uitdroging verergeren. Dit is met name het geval bij niet-steroïde ontstekingsremmers (
NSAID’s) zoals ibuprofen, maar ook aspirine, bepaalde antibiotica (van de sulfonamidefamilie) en sommige antivirale middelen... Daarnaast kan het innemen van NSAID's bij een maag-darmziekte darmklachten verergeren.
Lees ook: Contra-indicaties: wanneer gebruik je beter geen ibuprofen?
Mogelijke andere oorzaken van nierpijn
Je nierpijn kan ook worden veroorzaakt door een andere aandoening dan gastro-enteritis. Bepaalde ziekten kunnen de nieren aantasten en tegelijkertijd diarree en/of braken veroorzaken.
- Nierinfectie: de symptomen van een infectie beginnen vaak plotseling met het optreden van koude rillingen, koorts, pijn in de lendenstreek aan beide zijden, misselijkheid en braken.
- Prikkelbare darm syndroom: Prikkelbare darm syndroom veroorzaakt buikpijn met of zonder diarree en lage rugpijn.
- Nierkoliek: nierkoliek wordt gekenmerkt door intense pijn in de nieren en is vaak te wijten aan de aanwezigheid van een niersteen. Het kan gepaard gaan met spijsverteringsstoornissen (misselijkheid, braken).
- Pancreaskanker: De meerderheid van de patiënten met alvleesklierkanker heeft over het algemeen last van pijn in het midden van de rug en aanhoudende diarree.
Lees ook: Wat doen bij gastro-enteritis (buikgriep) tijdens de zwangerschap?
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Als er langer dan 24 uur geen urine is.Als de frequentie van vloeibare ontlasting hoger is dan zes keer per dag, gedurende ten minste drie opeenvolgende dagen.Als de patiënt een kind of bejaarde is en de diarree of het braken langer dan 24 uur heeft geduurd.Als de diarree of het braken verergert en gepaard gaat met koorts of duizeligheid.Als er bloed of slijm in de ontlasting of het braaksel zit, ernstige hoofdpijn, hevige buikpijn, pijn op de borst of bloeddrukproblemen.Als het onmogelijk is om voedsel, vooral vloeistoffen, binnen te houden.
Lees ook: Hoe kan je buikgriep voorkomen?
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.msdmanuals.com
https://www.msdmanuals.com
https://www.who.int
https://www.vidal.fr
Laatst bijgewerkt: januari 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.