- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is ADD en wat zijn de symptomen?
- dossierHIFU-behandeling: 'facelift' maakt huid strakker met geluidsgolven
- dossierDe effecten van opgroeien met een narcistische ouder
Hoe ziet u dat uw kind platvoeten heeft?
nieuws
Nogal wat ouders maken zich zorgen dat hun kind platvoeten of doorgezakte voeten (pedes plani) heeft. Platvoeten kunnen aangeboren zijn en dus vanaf kinderleeftijd aanwezig zijn. Ze kunnen soms ook op latere leeftijd ontstaan door een chronische peesontsteking (door bijvoorbeeld een verkeerde beenstand, een sportletsel...).
Meestal moet u zich geen zorgen maken: bij jonge kinderen is altijd in min of meerdere mate sprake van een platte voet. Bij hen zit er nog een vetkussentje onder de voet, dat maakt dat de voet plat op de grond staat. Ook als ze echte platvoeten hebben, is er meestal geen reden tot ongerustheid. Het gaat meestal om soepele platvoeten (zie verder), onderdeel van de normale ontwikkeling. Tijdens de groei verdwijnen die soepele platvoeten meestal vanzelf voor de leeftijd van 9 jaar en krijgt uw kind mooi gevormde voeten.
Wat zijn platvoeten?
Bij een platvoet is de normale holle voetboog aan de binnenzijde van de voet in min of meerdere mate uitgevlakt. Normaal is een boog aanwezig, lopende vanaf het gewricht van de grote teen naar de hak toe. Van achteren kijkend is te zien dat de hiel naar buiten toe is gekanteld. Bij ernstige platvoeten is de hiel naar binnen gekanteld.
Bij een aangeboren platvoet moet een onderscheid gemaakt worden tussen een soepele en een rigide of stijve platvoet.
• Soepele platvoeten
Soepele platvoeten zijn normaal tijdens de eerste levensjaren. Ze vormen een onderdeel van de normale ontwikkeling. De gewrichten zijn nog heel soepel en de kleine voetspiertjes zijn nog niet volledig ontwikkeld. In de overgrote meerderheid van de gevallen verdwijnen deze platvoeten spontaan, zonder enige behandeling, in de loop der jaren.
• Stijve platvoeten
Stijve platvoeten zijn meestal het gevolg van een beenderige afwijking. Bijvoorbeeld een vergroeiing van de botjes tussen achtervoet en middenvoet (tarsale coalitie) of door een spier- of neurologische aandoening. Ze ontstaan meestal op iets oudere leeftijd (rond 8 jaar) als de abnormale verbening zich doorzet, en verdwijnen niet vanzelf. Ze gaan ook vaak gepaard met pijnklachten.
Ongeveer 5% van de aangeboren platvoeten zijn van dit type.
Hoe kunt u zien of uw kind platvoeten heeft?
• Het voetje is plat en knikt naar binnen knikt zodat het kind meer stapt op de binnenrand van de voet.
• Door naar de afdruk van een blote voet te kijken kunt vaststellen of uw kind platvoeten heeft. Bij een normale voetafdruk is er een inkeping zichtbaar tussen de voorvoet en de hiel. Bij platvoeten is er een complete voetafdruk zonder inkeping.
• Soms slijten de schoenen ongelijkmatig af.
• Sommige kinderen klagen ook over pijnlijke voeten of vermoeide benen bij lang stappen.
Wanneer moet u een arts raadplegen?
Soepele platvoeten
• Vermoedt u dat uw kind stijve platvoeten heeft, dan raadpleegt u het best uw huisarts. Hij zal u indien nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerd arts.
Lees ook: Platvoeten: wanneer moet uw kind wel en wanneer geen steunzolen dragen?
Laat uw kind op zijn tippen staan. Bij een soepele platvoet komt er op dat ogenblik terug een voetboog in de voet. De hiel kantelt ook niet meer naar binnen. Bij kleinere kinderen gebeurt dit ook spontaan als ze zitten, bijvoorbeeld op de schoot. Bij stijve platvoeten komt de voetboog niet terug en houdt de voet hetzelfde platte model. |
• Ook als uw kind pijn, een duidelijke voetafwijking (bv. afwijkende stand van de tenen) of een spierziekte heeft, neemt u het best contact op met uw huisarts. Hij zal u indien nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerd arts.
Bronnen
https://www.uzleuven.be/orthopedie/news/15/09/02/soepele-platvoeten-geen-steunzolen-nodig
http://www.henw.org/archief/volledig/id4025-platvoeten-bij-kinderen.html
http://mijnkinderarts.nl/ziekten/botten-en-gewrichten/platvoeten/
www.kinderorthopedie.nl/content/kinderorthopedie/platvoeten.asp