Engelse experts pleiten voor tbc-vaccinatie voor alle Londense kinderen
nieuws
Alle in Londen geboren baby's zouden tegen tuberculose moeten worden ingeënt om ze te beschermen tegen het groeiende gevaar van deze ziekte, zeggen Engelse specialisten. Bijna 45% van alle tbc-gevallen bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats in Londen. Dit stijgend percentage heeft nu de grens gepasseerd waarbij inenting in het vaccinatieprogramma zou moeten worden opgenomen, aldus deskundigen van het Health Protection Agency (HPA).
Tuberculose wordt vaak gezien als een ziekte uit het verleden. In de 19e eeuw waren er periodes waarin 1 op de 4 personen in Europa en Amerika bezweek aan tbc. Nieuwe medicijnen maakten daar een eind aan en eind jaren 80 (20e eeuw) waren er zo'n 5.000 patiënten in Engeland en Wales. Sindsdien is de incidentie echter gestaag toegenomen. In 2009 waren er al meer dan 9.000 patiënten, na de hoogste jaarlijkse stijging (5,5%) sinds 2005.
In negen van de tien gevallen komt de ziekte voor bij etnische minderheden. Reguliere BCG-vaccinaties tegen tbc op alle scholen zijn in 2005 omgezet naar een programma meer gericht op immigrantenkinderen. Het beleid is nu om vaccinatie aan te bieden aan kinderen die in het buitenland zijn geboren of waarvan de ouders buiten Engeland zijn geboren. Ook in gebieden waar de tbc-incidentie 40 gevallen per 100.000 inwoners overstijgt, wordt inenting aanbevolen.
Deskunigen van het HPA zeggen dat dit niveau van 40 op 100.000 nu gemeengoed is in heel Londen. Zij bekritiseren het bestaande beleid om alleen op imigrantenfamilies te mikken, omdat ze door veel migratie binnen de stad moeilijk te traceren zijn. Vandaar het advies om maar alle kinderen in heel Londen in te enten.
In 2008 werden in België 1006 nieuwe gevallen vastgesteld. Dit is een incidentie van 9,4/100000 inwoners. België behoort daarmee tot een van de laagste incidentielanden wereldwijd.
BCG-vaccinatie wordt in België slechts in een beperkt aantal gevallen aangeraden:
• kinderen van minder dan vijf jaar die definitief, herhaaldelijk of voor meer dan zes maanden vertrekken naar een land waar veel TBC voorkomt (hoge prevalentie)
• gezondheidswerkers die voor meer dan zes maanden vertrekken naar een land met hoge tuberculoseprevalentie en die veel contact hebben met de plaatselijke bevolking.
De vaccinatie biedt geen bescherming tegen het krijgen van tuberculose, maar beschermt wel tegen ernstige gevolgen van tuberculose, zoals hersenvliesontsteking. Dergelijke ernstige complicaties komen vooral bij kinderen voor.
De BCG-vaccinatie kan al op zeer jonge leeftijd gegeven worden en mag gecombineerd worden met andere vaccinaties. Bij zwangerschap bestaat geen gevaar voor de moeder of de baby. De vaccinatie is echter niet aangewezen bij personen die HIV-positief zijn.
Het BCG-vaccin is niet langer te verkrijgen op de Belgische markt. Slechts enkele universitaire ziekenhuizen hebben het vaccin in voorraad en kunnen het desgewenst toedienen.