Brengt de tijgermug het zikavirus naar België?

In dit artikel
Brengt de tijgermug het zikavirus naar België?

dossier

Het zikavirus is een flavivirus, zoals dengue, chikungunya, Japanse encefalitis en West-Nijlvirus. Zika komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden en wordt onder andere overgedragen via de tijgermug. Omdat de tijgermug ook meer en meer bij ons wordt gespot, vergroot de kans dat ook het zikavirus in België opduikt.

Lees ook: De tijgermug rukt op in België

Besmetting zikavirus

123-zika-virus-baby-04-16.jpg
Het zikavirus wordt hoofdzakelijk overgebracht door Aedes-muggen (A. aegypti en de Aziatische tijgermug, A. albopictus). Dezelfde muggen dragen ook dengue, chikungunya en gele koorts over. 

Overdracht kan ook plaatsvinden via seksueel contact (het virus blijft tot 2 maanden in het sperma aanwezig), bloedtransfusies, van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling, maar niet via moedermelk.

Symptomen van zika

Symptomen van zika zijn over het algemeen mild en omvatten koorts, huiduitslag, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, ontstoken ogen en vermoeidheid. Eventueel kan je paracetamol nemen om de symptomen aan te pakken. Tijdens de zwangerschap kan een infectie met het zikavirus wel ernstige gevolgen hebben voor de foetus, zoals een groeiachterstand, oogafwijkingen, zwangerschapsverlies en microcefalie (abnormaal kleine schedel).  

Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens? Dan luidt het advies om niet te reizen naar gebieden met een zika-uitbraak. Die gebieden zijn in het rood gekleurd op de CDC-kaart. Reis je toch naar een endemisch gebied, dan kan je beter 2 maanden (vrouwen) of 3 maanden (mannen) wachten voor conceptie.  

Is het zikavirus gevaarlijk?

Normaal verdwijnen de klachten spontaan na 4 tot 7 dagen. In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden.

  • Er bestaan zeer sterke aanwijzingen dat het zikavirus de verlammingsziekte Guillain-Barré kan veroorzaken. Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel: de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. Dit kan spierzwakte en verlamming en vaak ook van gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid of tintelingen veroorzaken. De meeste mensen herstellen weer, maar bij ernstige verschijnselen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Mits correcte behandeling en soms revalidatie kan men hiervan genezen. Deze complicatie is niet uniek voor zika, maar kan ook voorkomen na andere infectieziekten.
  • Daarnaast zou het zikavirus ook andere neurologische afwijkingen kunnen veroorzaken, zoals acute gedissemineerde encefalomyelitis (ADEM). Dat is een zeldzame auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), die gepaard gaat met koorts, hoofdpijn en verminderd bewustzijn. Er kunnen ook epilepsieaanvallen optreden.

Preventie

Er is geen vaccin tegen zikavirus. Preventie richt zich voornamelijk op muggenwerende maatregelen en het vermijden van muggenbeten.

Lees ook: Welk middel tegen muggen werkt best (en wat werkt niet)?

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.wanda.be
https://www.rivm.nl
https://www.who.int
https://www.ecdc.europa.eu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt