Wat doen bij vergiftiging door muizen- of rattenvergif?
nieuws
Jaarlijks ontvangt het Antigifcentrum ongeveer 300 oproepen voor vergiftiging met muizen- of rattenvergif bij mensen. Het gaat hierbij om een 200-tal gevallen bij kinderen en een 100-tal bij volwassenen.
De meeste producten om muizen en ratten te bestrijden zijn gemaakt op basis van anticoagulantia, dit zijn stoffen die de bloedstolling remmen en die een verhoogde bloedingsneiging veroorzaken. Bij mensen zijn de gevolgen gelukkig meestal vrij onschuldig. Dat geldt ook voor kinderen. Na inname kan er spontaan braken optreden. Een ernstige intoxicatie bij inname van grote hoeveelheden of kleine hoeveelheden gedurende langere tijd, kan wel ernstige bloedingsstoornissen veroorzaken.
Meestal treden geen klachten op en is het preventief innemen van vitamine K1 niet nodig. Ook een maagspoeling wordt niet aangeraden. Inname van actieve kool kan wel zinvol zijn indien grote hoeveelheden van het gif zijn ingenomen.
Het antigifcentrum raadt ouders wel aan om bij verdachte bloedingen of blauwe plekken binnen één week na de inname de huisarts te contacteren en de bloedstolling te laten onderzoeken. Indien nodig zal dan vitamine K1 worden toegediend.
Meer info: www.poisoncentre.be