Mag je voedingsmiddelen die licht beschimmeld zijn nog opeten?
nieuws
Er bestaat geen twijfel over: beschimmelde producten zijn niet meer geschikt voor consumptie. De reden daarvoor is dat ze mycotoxines bevatten, dat zijn giftige stoffen die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat die toxines zich niet enkel bevinden in de zichtbare schimmellaag of -vlek, maar dat ze ook in een straal van 10 cm rond de getroffen plek nog aanwezig zijn. Het probleem is dus niet opgelost door de schimmelvlek op een potje yoghurt ruim weg te scheppen of door een bruine schimmelvlek in een tomaat of appel weg te snijden. Ook brood dat schimmelvlekken vertoont of noten die harig worden, kan je maar beter meteen weggooien in een afgesloten zak.
Hoe meer water een levensmiddel bevat, hoe verder de schimmelverbindingen zullen doordringen. Bij harde kazen bijvoorbeeld zitten ze dus niet zo diep als bij yoghurt of fruit, maar toch wordt aangeraden om een halve centimeter weg te snijden van een (half)harde kaas waarvan de buitenkant schimmelsporen vertoont. Is de schimmelvorming intens, dan gooi je ook hier het product beter weg. Ook zachte kazen (zoals bijvoorbeeld camembert of Munster) waarvan de schil beschimmeld is, gooi je beter helemaal weg.
Schimmelkazen of blauwe kazen zoals bijvoorbeeld Roquefort, Stilton en Bleu d'Auvergne zijn wel veilig. De schimmels die bij de productie gebruikt worden, zijn geselecteerde stammen en die kunnen geen kwaad.
Beschimmelde producten aan kippen voeren is evenmin een goed idee, want finaal komen de mycotoxines via de eieren toch weer in je lichaam terecht.
Bron
'Hele en halve waareden en complete onzin over voeding'
van Eric De Maerteleire, uitgegeven bij Manteau.