Kunnen pompoenen giftig zijn?
In dit artikel
Kunnen pompoenen giftig zijn?
dossier
Pompoenen staan bekend als een gezonde groente, maar niet alle soorten zijn geschikt voor consumptie. Sommige pompoenen kunnen namelijk giftige stoffen bevatten. Waarop moet je letten?
Lees ook: Hoe gezond is een pompoen?
Sierpompoenen zijn giftig
Sierpompoenen, die vaak worden gebruikt voor decoratieve doeleinden, bevatten de stof cucurbitacine. Deze stof kan giftig zijn voor mensen en veroorzaken symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Het is daarom belangrijk om sierpompoenen te onderscheiden van eetbare pompoenen. Eetbare pompoenen bevatten doorgaans geen schadelijke hoeveelheden cucurbitacine.
Lees ook: Hoe kan je een pompoen gemakkelijk versnijden?
Zelfgekweekte pompoenen kunnen giftig zijn
Zelfgekweekte pompoenen kunnen in sommige gevallen ook giftig zijn. Dit gebeurt wanneer eetbare en sierpompoenen met elkaar worden gekruist, wat kan leiden tot verhoogde concentraties cucurbitacine. Dit is vooral een risico wanneer men zaad gebruikt dat niet afkomstig is van gecertificeerde zaden.
Lees ook: Hoe kan je best een pompoen uithollen (en bewaren) voor Halloween?
Symptomen van vergiftiging door pompoenen
De inname van giftige pompoenen kan leiden tot "pompoensyndroom" of cucurbitacinevergiftiging. Symptomen hiervan zijn ernstige gastro-intestinale klachten zoals buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. In sommige zeldzame gevallen kunnen mensen ook last krijgen van haarverlies.
Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?
Hoe voorkom je vergiftiging?
- Gebruik eetbare variëteiten: Zorg ervoor dat je alleen eetbare pompoenrassen gebruikt, zoals butternut en hokkaido pompoen, een van de bekendste pompoensoorten in onze streek, en vermijd sierpompoenen.
- Let op de smaak: Cucurbitacine geeft een bittere smaak aan pompoenen. Als een pompoen bitter smaakt, eet deze dan niet op.
- Kweek met gecertificeerde zaden: Gebruik alleen gecertificeerde zaden om kruisbestuiving met sierpompoenen te voorkomen.
Lees ook: Let op: hulst en maretak zijn giftig
Bronnen:
https://www.antigifcentrum.be
https://www.vrt.be
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist