Huisartsen screenen naar voorkamerfibrillatie (VKF) bij griepvaccinatie
nieuws
In Nederland is een experiment uitgevoerd waarbij huisartsen hun patiënten bij de griepvaccinatie screenen op voorkamerfibrillatie (VKF), een veel voorkomende hartritmestoornis.
VKF is een veelvoorkomende aandoening onder ouderen, met potentieel ernstige gevolgen, zoals een beroerte. Helaas blijft het vaak onontdekt. Onderzoekers voerden screening uit naar VKF tijdens de jaarlijkse griepvaccinatie, waar veel ouderen aan deelnemen. Bij 37 patiënten, ruim één procent van de gescreende patiënten, werd een tot dan toe ongekende hartritmestoornis vastgesteld.
Tijdens de jaarlijkse griepprikronde bezoeken veel patiënten in korte tijd de huisartsenpraktijk. In tien Nederlandse huisartsenpraktijken werden de patiënten die zich aanboden voor griepvaccinatie ook onderzocht op VKF. In totaal kregen 9450 mensen een griepprik en werd bij een steekproef van 3269 mensen (voornamelijk 60-plussers) gescreend op VKF.
Ze gebruikten hiervoor een mobiel ECG-apparaat. Dit is een staaf die de patiënt gedurende één minuut vasthoudt. Het geeft een rood lampje bij verdenking op AF en een groen lampje bij geen verdenking. Cardiologen beoordeelden de ritmestrook die de staaf registreert. Er verscheen 193 keer een rood signaal; daarvan werden er 121 beoordeeld als VKF. Zevenendertig (1,1% van de steekproefpopulatie) van deze diagnoses waren nieuw. Leeftijd en een voorgeschiedenis van een beroerte (CVA of TIA) bleken onafhankelijke voorspellers van VKF. Er waren geen nieuwe gevallen van VKF bij de subgroep ‘patiënten jonger dan 60 jaar’. Onder 85-plussers vond men het hoogste percentage nieuw VKF (4,9%).
De onderzoekers besluiten dat het lijkt effectief om tijdens griepvaccinaties met een simpel apparaat naar AF te screenen, vooral onder ouderen.
Bron
Laatst bijgewerkt: maart 2018
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.