Mag je sushi eten tijdens de zwangerschap?
dossier
Sushi is een combinatie van Japanse rijst met een variatie van vis, ei en groenten. Het is dus gezond en rijk aan verschillende voedingsstoffen.
Er bestaan sushicombinaties met rauwe vis. De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn voor de foetus: bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en spontane abortus. Mag je dan wel sushi eten tijdens de zwangerschap?
Lees ook: Bent u tijdens uw zwangerschap gevoeliger voor een infectie?
Rauwe vis tijdens zwangerschap
Listeria wordt met name aangetroffen in vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm, paling, forel, makreel, haring en dergelijke. Aangezien je niet weet of de vis in sushi vers is of vacuümverpakt werd, wordt het afgeraden om rauwe vis te eten. Eet dus geen vacuümverpakte (gerookte) vis, tenzij je de vis goed verhit voor gebruik.
Lees ook: Listeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
Wat is veilig en wat niet?
Alle rauwe of koudgerookte vissoorten zoals gerookte zalm, haring en schaaldieren zoals oesters, hebben een zeker risico op listeria. Verse zalm of zalm uit blik mag je wel eten zonder angst op mogelijke besmetting. Garnalen en mosselen die gekookt zijn, vormen geen risico en mag je dus zonder probleem eten. Vis uit blik is ook hittebehandeld en vormt dus ook geen risico. Let wel: niet alleen vis maar ook rauw vlees en niet goed doorbakken kip kunnen besmet zijn met de listeriabacterie. Ook daarvoor moet je dus waakzaam zijn.
Besluit
Je kan gerust sushi eten tijdens de zwangerschap, maar om alle risico's te vermijden, kies je beter voor combinaties die volkomen veilig zijn, zoals vegetarische sushi met avocado, wortel, komkommer, of sushi met surimistiks of gekookte garnaal of sushi met Japanse omelet.
Lees ook: Waarom je best niet te vaak sushi en sashimi eet