Hoe mama’s en papa’s hun kinderen kunnen betrekken bij yoga

dossier

Yoga is een prima hobby voor mama’s die af en toe even tot rust willen komen en hun vermoeide lichaam willen aansterken. Daarnaast is kinderyoga een ding, maar ook papa’s hebben er baat bij. Yogaleraar David Somers vertelt ons waarom mannen ook aan yoga zouden moeten doen en hoe ouders hun kinderen kunnen betrekken.

Wanneer we afspreken met David, vermoeden we dat we een naar wierook walmende en op blote voeten lopende man zullen ontmoeten. Niet dus: David is een vlotte jonge kerel die yogales geeft aan iedereen, ook aan kinderen. “Veel mensen vinden mijn lessen net minder zweverig.”

Yoga, een mannensport

Yoga heeft de reputatie om vooral vrouwen aan te trekken. De paar mannen die yogales volgen, zouden dat in de eerste plaats doen om naar die vrouwen in hun yoga pants te kijken. Dat tweede is niet meer dan cafépraat, maar dat eerste klopt, merkt David tijdens zijn eigen lessen. Dat wil echter niet zeggen dat yoga niks voor mannen is, integendeel: de filosofie en de sport waren ooit zelfs enkel weggelegd voor het mannelijke deel van de bevolking. “Vrouwen móchten vroeger in India niet eens aan yoga doen.”

Dat is nu gelukkig anders, alleen zijn de mannen nu in de minderheid, terwijl yoga net goed is voor iedereen. Tijd om daar verandering in te brengen.

Waarom doen mannen minder aan yoga?

123m-yoga-meditatie-relax-7-8.jpg

“Vrouwen zijn sneller geneigd om mentale ontspanning op te zoeken en voor zichzelf te zorgen. Mannen komen minder snel af op dat rustig gevoel.” Daarnaast heeft yoga een grote invloed op je hormonensysteem, het brengt het in balans. “Een man heeft het idee dat zijn hormonenbalans altijd goed zit.”

Maar het is vooral de drempelvrees die hen weghoudt van de yogamat, want David merkt dat mannen die yoga toch een kans geven, met plezier terugkomen. “Mannen hebben soms het gevoel dat er veel vrouwen in de les gaan zijn, en vinden dat intimiderend.” Nergens voor nodig, maar hoe overtuig je je man dan om tóch aan yoga te gaan doen?

Hoe krijg je je partner mee?

“Mannen hebben de neiging om yoga heel sportief te benaderen” weet David, maar dat valt moeilijk te rijmen met het doel van yoga. “Yoga wil die (sportieve) prestatiedruk net wegnemen. Pas dan kan je vrij bewegen en echt tot rust komen.”

Toch kan net dat sportieve gegeven mannen een zetje over de drempel geven. Want los van het mentale – en voor sommige mensen te zweverige – aspect van yoga, is het ontzettend goed voor je lichaam. Je bouwt flexibiliteit en mobiliteit op, versterkt je spieren en leert je lichaam beter aanvoelen. En mensen die hun lichaam beter aanvoelen, zitten beter in hun vel. Dat geldt voor mannen,  vrouwen en kinderen.

“Yoga zal je stimuleren bij eender welke sport die je doet, het levert een meerwaarde. Je recupereert sneller na het sporten, er treedt minder snel verzuring op en je algemene sportprestaties verbeteren.”  Daarnaast zal yoga ook je uithoudingsvermogen een boost geven en je spijsvertering en bloedsomloop bevorderen. En hoewel mannen in het begin soms minder flexibel zijn dan vrouwen, kunnen ze wel even flexibel worden.

Yoga met je kinderen

Heb je je partner kunnen overtuigen? Goed. Dan is het nu de beurt aan je kinderen, want ook voor hen is yoga heel gezond.

Tijdens de kinderyogalessen van David krijgen de kleintjes op een speelse, actieve en ontspannende manier de kans om hun lichaam te ontdekken. Ze worden zich bewust van hun ademhaling, van zichzelf en van hun omgeving. “Het grote verschil tussen kinder- en volwassenenyoga is dat kinderyoga heel speels is. Het mentale aspect komt pas veel later – je moet je kind nu niet volproppen met filosofie. Speel gewoon en leer je kind bewust bewegen.”

David houdt ouders en kinderen bewust gescheiden tijdens zijn lessen. “Op zich is ouder-kind yoga prima, maar wanneer je de ouder wegneemt krijg je de volle aandacht van het kind,” aldus David. “Wanneer mama en papa er bij zijn, willen kinderen al snel tonen wat ze kunnen. ‘Kijk mama! Kijk papa’ klinkt het dan, en dat maakt het weer prestatiegericht. Pas als mama en papa er niet bijzijn kan je het kind leren dat die prestatie niet belangrijk is.”

Hoe kan je als ouder dan yoga overbrengen op je kind? “Leg je yogamat thuis op de grond en doe je eigen oefeningen zoals je ze kent. Wees een voorbeeld. Een kind heeft snel de neiging om mee te doen en mama en papa na te doen. En laat je kind vrij zijn om te ontdekken. Maak er een spel van.”

Advies voor beginnende yogi’s

David geeft ook nog wat raad mee voor de beginnende yogi’s of mensen die de eerste stap nog moeten zetten. “Durf gewoon. Haak niet meteen af als je je draai niet vindt, maar probeer het nog een paar lessen, of ga voor een andere soort yoga, een andere school of een andere lesgever. Het is zoals een auto kopen: niet iedereen wil hetzelfde merk, hetzelfde model of dezelfde kleur. Je moet kiezen wat bij jou past.”

Lees ook: Start 2 Yoga met Evy Gruyaert: les 1

Wie is David Somers? Als zoon van yogi Bob Somers kreeg David yoga met de paplepel ingegoten. Na zijn afstuderen aan de middelbare school vertrok hij naar India voor een yoga-opleiding en vervolgens reisde hij naar Zuid-Afrika om te surfen en yogales te geven. Nu heeft hij een eigen yogaschool in Antwerpen, Surya. 


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram