Kosten borstreconstructie na kanker swingen de pan uit

nieuws 685 vrouwen reageerden op de oproep van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) eind maart om de kosten van een borstreconstructie met eigen weefsel te melden. Uit de analyse van de reacties blijkt dat vrouwen een belangrijk deel van de ingreep uit eigen zak moeten betalen: gemiddeld 2620 euro voor de reconstructie van één borst. De VLK vroeg de Vlaamse partijvoorzitters dan ook om voor een oplossing te zorgen. De voorzitters van CD&V, Groen, Open Vld en sp.a zegden alvast hun steun toe.

Op 25 maart vroeg de VLK aan vrouwen die (preventief of na borstkanker) een borstreconstructie met eigen weefsel lieten uitvoeren of dat overwogen, hoeveel ze hiervoor moesten betalen, of hun hospitalisatieverzekering kosten terugbetaalde of niet, of ze eventueel géén borstreconstructie lieten doen wegens de hoge prijs ... Uit een eigen onderzoek in 2008 was immers gebleken dat patiënten voor een borstreconstructie met eigen weefsel tussen 800 en 3333 euro per borst uit eigen zak moesten betalen. Om een goed zicht te krijgen op de situatie vandaag riep de VLK zo veel mogelijk vrouwen op hun ervaringen te melden bij het Kankermeldpunt.

Niet minder dan 685 vrouwen reageerden op de oproep en vulden een online enquête in over de financiële impact van een borstreconstructie. De hoge respons geeft aan dat dit thema veel vrouwen na aan het hart ligt. Uit de resultaten blijkt bovendien dat vrouwen nog altijd een belangrijk deel van de ingreep zelf moeten betalen. Vrouwen die een dubbele reconstructie ondergingen, betaalden gemiddeld 4057 euro uit eigen zak. Bij vrouwen die één borst lieten reconstrueren, bedroeg de eigen kostprijs gemiddeld 2620 euro. Meer dan een vijfde van de vrouwen kreeg naar eigen zeggen financiële problemen door de kostprijs van de borstreconstructie. Slechts 29 vrouwen zeggen dat ze niets betaalden. De kostprijs kan ook een reden zijn om niet voor een reconstructie te kiezen. Van de vrouwen die aangaven waarom ze geen reconstructie lieten uitvoeren, vond 38 % de ingreep te duur. Uit deze cijfers besluit de VLK dat de prijs voor de patiënt niet gedaald is, hoewel het RIZIV in 2008 een specifieke terugbetaling voor de borstreconstructie met eigen weefsel invoerde.

Ook de hospitalisatieverzekering biedt geen afdoende bescherming tegen hoge kosten voor een borstreconstructie met eigen weefsel. De kosten worden door de hospitalisatieverzekering immers vaak niet of slechts gedeeltelijk terugbetaald (gemiddelde kostprijs voor de reconstructie van één borst na tussenkomst van de hospitalisatieverzekering: 2465 euro – voor een dubbele reconstructie: 3940 euro). Dat ook mensen met een hospitalisatieverzekering een groot bedrag uit eigen zak betalen, komt doordat de hospitalisatieverzekeringen vaak weigeren om het zogenaamde esthetisch honorarium terug te betalen. Dat rekenen plastisch chirurgen aan omdat de huidige vergoeding van de verplichte ziekteverzekering (RIZIV) volgens hen niet volstaat.

Meestal kunnen patiënten met beperkte financiële middelen de kosten van een ziekenhuisverblijf drukken door te kiezen voor een tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer, omdat de klassieke ereloonsupplementen er aan wettelijke beperkingen onderhevig zijn en sinds 1 januari 2013 helemaal verboden zijn. Maar voor de borstreconstructie met eigen weefsel is dit geen oplossing. De gemiddelde kost ligt in een tweepersoonskamer ongeveer even hoog (gemiddelde kostprijs eenzijdige reconstructie in een tweepersoonskamer: 2590 euro - eenpersoonskamer: 2697 euro). Het zogenaamde esthetisch honorarium wordt dus ook aangerekend aan patiënten die niet voor een eenpersoonskamer kiezen.

Deze situatie, die al jaren aansleept, is voor de Vlaamse Liga tegen Kanker onaanvaardbaar. Al wie ziek wordt, heeft recht op de best mogelijke behandeling. Die behandeling moet betaalbaar zijn voor elke patiënt. Een reconstructie is een onderdeel van de kwaliteitsvolle behandeling van vrouwen met borstkanker of met een verhoogde kans op borstkanker. Het kan dan ook niet dat vrouwen zo’n hoog bedrag uit eigen zak moeten betalen of afzien van een reconstructie door de kostprijs.

De VLK vroeg de Vlaamse partijvoorzitters zich te engageren om dit probleem op te lossen. De partijvoorzitters van CD&V, Groen, Open Vld en sp.a beloofden de VLK alvast dat ze deze eis mee willen ondersteunen in de volgende legislatuur. Omdat zo’n 20 % van de patiënten niet over een hospitalisatieverzekering beschikt, dringt de VLK aan op een oplossing binnen de verplichte ziekteverzekering.
Ook N-VA en Vlaams Belang willen borstreconstructies met eigen weefsel beter toegankelijk maken, maar zien dit als onderdeel van brede hervormingen aan de gezondheidszorg. Lijst Dedecker en PVDA+ hadden hun antwoord nog niet klaar bij het bekendmaken van de resultaten.

Meer lezen: www.tegenkanker.be/24_april_2014_kosten_borstreconstructie_swingen_pan_uit


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt