Terugbetaling oefentherapie bij ‘etalagebenen’

123-voeten-zee-benen-oef-04-19.png

nieuws

Patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, ook claudicatio intermittens of ‘etalagebenen’ genoemd, kunnen tot 1 jaar stap- en oefentherapie volgen bij de kinesitherapeut, en dit zonder remgeld. Het RIZIV heeft een extra tegemoetkoming voorzien voor patiënten met ‘etalagebenen’.
Perifeer arterieel vaatlijden is een aandoening van de slagaders in de benen (soms de armen) ten gevolge van de afzetting van vet ('plaques') in de wand van de slagader en van verharding of 'verkalking' van de wand van de slagader. Dit proces noemen we atherosclerose (slagaderverkalking). Meestal leidt atherosclerose tot vernauwing of zelfs totale afsluiting van de slagader. Hierdoor wordt de bloedaanvoer naar de benen afgeremd waardoor de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn, te weinig bloed (dus zuurstof) krijgen. Men noemt dit ook ischemie.
Het gevolg daarvan kan zijn dat je bij het stappen pijn krijgt in kuit, dijbeen of bil. Na korte tijd rusten verdwijnt de pijn en kun je weer een stukje lopen. Dit noemt men 'etalagebenen' of claudicatio intermittens. Bij ernstig perifeer arterieel vaatlijden stroomt zo weinig bloed naar de benen dat je bijna niet meer kan stappen en zelfs in rust pijn hebt. 
Perifeer arterieel vaatlijden komt voor bij 7 procent van de 50-plus-sers, bij 15 tot 20 procent van de 70-plussers en bij meer dan de helft van personen ouder dan 80 jaar.

Oefentherapie
In een rapport uit 2014 raadt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg KCE aan om bij etalagebenen te starten met een oefentherapie onder toezicht van een kinesist in plaats van een onmiddellijke chirurgische ingreep zoals ballondilatatie. Gesuperviseerde oefenprogramma’s met leefstijlaanpassing, verbeteren de levenskwaliteit van patiënten met perifeer arterieel vaatlijden in dezelfde mate als een heelkundige aanpak. De oefensessie omvat wandelen op de loopband met variërende intensiteit tot de typische claudicatiopijn optreedt, waarna een rustperiode wordt ingelast en de oefensessie nadien verder loopt. De loopbandoefeningen kunnen worden aangevuld met krachtoefeningen voor de onderste ledematen of cardiovasculaire training. De individuele begeleiding door de kinesist leert de patiënt ook beter om te gaan met de klachten.

Proefproject
Het RIZIV start met een proefproject ClaudicatioCare waarbij de kosten van 36 sessies oefentherapie door kinesisten die een aanvullende opleiding hebben gekregen tot claudicatiotherapeut, volledig worden terugbetaald. ClaudicatioCare is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, kinesitherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Momenteel hebben een vijftigtal kinesisten die aanvullende opleiding gevolgd.
De lijst van de gespecialiseerde kinesitherapeuten vind je op de ‘zorgzoeker’ van de website ‘www.claudicatiocare.be’: op een interactieve kaart vind je de locatie en gegevens van de betrokken kinesitherapeuten. Om aan het programma te kunnen deelnemen is verwijzing door de huisarts of specialist nodig.

Lees ook: Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of 'etalagebenen'

Meer info
kce.fgov.be/sites/default/files/atoms/files/KCE_221As_perifeer%20vaatlijden_Synthese.pdf
www.hvg.be/artikels/extra-tegemoetkoming-bij-claudicatio-intermittens


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram