Vrouwvriendelijk onderzoek borstkanker terugbetaald door ziekteverzekering
nieuws
Borstonderzoeken met een mammotoom-naald worden sinds 1 november 2002 terugbetaald door de ziekteverzekering. Met behulp van een mammotoom-naald kan weefsel uit een borst weggenomen worden, zonder dat daarvoor een meer ingrijpende operatie nodig is. De vrouwen kunnen zo een ziekenhuisopname vermijden en het litteken dat ze aan de ingreep overhouden is veel kleiner. Minister van Sociale Zaken en Pensioenen Frank Vandenbroucke trekt voor deze terugbetaling 1,24 miljoen euro uit.
Volgens het Nationaal Kankerregister sterven jaarlijks gemiddeld 2500 Belgische vrouwen aan borstkanker. In 2001 startten de verschillende bevoegde overheden daarom gezamenlijk een massale borstkankerscreening. Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar worden om de twee jaar per brief opgeroepen voor een gratis screening in het dichtst bijgelegen radiologisch centrum. In het centrum worden radiografische foto's van de borsten genomen.
Wanneer bij die radiografie een verdachte afwijking opgemerkt wordt, kan een punctie uitgevoerd worden. Dit wil zeggen dat weefsel weggenomen wordt om te weten of het om een kankergezwel gaat. Vroeger werd hiervoor steeds een vrij ingrijpende operatie uitgevoerd. Momenteel zijn mammotoom-naalden beschikbaar, waarmee door een minimale ingreep voldoende weefsel kan weggenomen worden voor nader labo-onderzoek. Het gebruik van een mammotoom-naald veroorzaakt niet alleen een veel kleiner litteken, het vergt ook een minder lange hospitalisatie.
Een mammotoom-naald is echter relatief duur. De prijs van een punctie bedraagt al gauw 400 euro. Door de naalden nu via de verplichte ziekteverzekering terug te betalen, krijgen alle vrouwen toegang tot deze behandeling. Per mammotoom-naald wordt 247,88 euro terugbetaald wordt. Tegelijk is vastgelegd dat de producenten nooit meer dan 371,82 euro voor hun naalden mogen vragen. Het deel dat de patiënt zelf moet bijbetalen (het remgeld) kan dus nooit meer dan 123,94 euro bedragen.