Wat slikken onze kinderen? Top tien geneesmiddelen
nieuws
CM onderzocht het geneesmiddelengebruik bij de groep tussen 0 en 18 jaar onder haar leden. Bij de meest gebruikte zien we vooral antibiotica, vaccins en geneesmiddelen voor ademhalingsproblemen (voornamelijk astma).
De top tien van meest gebruikte geneesmiddelen bij kinderen en jongeren bevat drie antibiotica plus nog antibiotische oog- en oordruppels, twee vaccins, en drie geneesmiddelen tegen astma. Daarnaast vinden we nog de ontstekingsremmers op de zevende plaats.
Wanneer we de geneesmiddelen klasseren naar uitgaven, verschijnen ook daar de vaccins, antibiotica en astmageneesmiddelen hoog in de rangschikking. Maar opvallend is dat de zeer dure geneesmiddelen tegen groeistoornissen of stollingsziekten op de tweede en de vierde plaats staan. Zij nemen een grote hap uit het geneesmiddelenbudget, ook al gaat het in totaal om enkele honderden patiënten.
Op de achtste plaats, qua uitgaven, vinden we Rilatine ®, dat gegeven wordt bij ADHD (kinderen met aandachtsstoornissen en hyperactiviteit).
Het verschil met de top tien van de meest terugbetaalde geneesmiddelen voor volwassenen is uiteraard groot. Daar bestaat de top tien voornamelijk uit medicatie tegen cholesterolproblemen, tegen maagklachten, tegen reumatoïde artritis en tegen depressie.
Maar ook binnen de groep kinderen tot 18 jaar zijn er grote verschillen in geneesmiddelenverbruik volgens leeftijd en geslacht.
In de jongste leeftijdscategorie vinden we het vaccin tegen rotavirus, dat diarree veroorzaakt bij zuigelingen. En verder vooral antibacteriële en respiratoire middelen.
Vanaf de lagere schoolleeftijd en zeker vanaf de adolescentie loopt de medicatie sterk uiteen tussen jongens en meisjes. De antibiotica en de medicatie voor luchtwegenproblemen maken dan plaats voor medicatie tegen hemofilie (stollingsziekte) bij jongens en vaccins ter preventie van baarmoederhalskanker en anticonceptiva bij meisjes. Meer verontrustend is de intrede van de neurostimulantia (Rilatine ® ) en antipsychotica (Risperdal ® ), vooral bij jongens. De aanwezigheid van deze geneesmiddelen in de top 10 voor kinderen is niet onbelangrijk, zeker omdat het gebruik hiervan elk jaar nog toeneemt. Kijken we naar het aantal gebruikers, dan komen in de hoogste leeftijdscategorie (13-18 jaar) daar nog ontstekingsremmers (ibuprofen, diclofenac) bij.
In totaal heeft het Riziv vorig jaar 157 miljoen euro terugbetaald voor geneesmiddelen voor kinderen tot 18 jaar (verkoop in de openbare apotheken). De ouders van de kinderen dienden 33 miljoen euro zelf te betalen aan remgelden.
Hiermee stegen de Riziv-uitgaven met 31 procent voor deze leeftijdsgroep, terwijl er voor de hele bevolking verleden jaar een stijging was met slechts negen procent in vergelijking met 2007. Deze stijging is onder meer het gevolg van de terugbetaling van de vaccins ter preventie van baarmoederhalskanker (Gardasil ® en Cervarix ®). Verwacht wordt dat deze uitgavenstijging eenmalig zal zijn wegens de start van de terugbetaling. Later zal die sterk terugvallen, omdat dan nog alleen nieuwe terugbetaalde vaccins zullen worden toegediend aan de jaarlijkse instroom van 12-jarigen.