Gerelateerde artikels
Zonnecrème en insectenrepellent: wat komt het eerst?
dossier
Als je zowel zonnecrème als antimuggenproduct moet aangebrengen, wat smeer je dan best het eerst? En hoe zorg je ervoor dat de producten hun werking niet verliezen?
Lees ook: Waarom wordt de ene meer geprikt door muggen dan de andere?
Wat smeer je eerst: antimuggenproduct of zonnecrème?
- Smeer eerst de zonnecrème en wacht minstens 30-45min. voor je de antimuggenmelk (op basis van Deet of andere repellent) aanbrengt.
- Het aanbrengen van een insectenwerend middel samen met een zonneproduct vermindert de efficiëntie van zonnefilters. Bij DEET werd een vermindering van de zonneprotectiefactor (SPF) met 30% gemeten. Gebruik daarom steeds zonneproducten met een hoge beschermingsfactor om de verminderde werking te compenseren.
- Zweet en zoete luchtjes van zonnecrème trekken muggen en andere insecten aan. Kies dan ook best voor een parfumvrije of neutrale zonnecrème.
- Het gebruik van combinatieproducten van zonnefilters met een insectenwerend middel is af te raden. Muggenmelk moet meestal veel minder vaak aangebracht worden dan zonnecrème. Deet (30%) werkt ongeveer 5 à 6 u. Je moet dus niet telkens opnieuw muggenmelk aanbrengen als je zonnecrème smeert. Ook loopt de maximale behoefte aan zonnebescherming in de tijd niet altijd samen met de maximale behoefte aan bescherming tegen insecten. Het gebruik van afzonderlijke producten laat toe de gebruiksinstructies van elk product afzonderlijk goed op te volgen en de bescherming tegen muggen af te stemmen op de behoefte in de gegeven locatie. Malariamuggen steken bijvoorbeeld vanaf valavond als je geen zonnebescherming meer nodig hebt.
- Muggenwerende producten zijn niet watervast en moeten dus steeds opnieuw gesmeerd te worden na een duik/zwembeurt.
- Zonneproducten verhogen de opname doorheen de huid van DEET, wat voornamelijk bij kinderen een potentiële verhoging van giftigheid inhoudt. Wees dus extra voorzichtig.
Lees ook: Welk middel tegen muggen werkt best (en wat werkt niet)?
Lees ook: Muggenwerende producten, hoe werken ze eigenlijk?