- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- boeken/interviews4 pijlers voor fysieke fitheid
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
Mag je skiën als je zwanger bent?
dossier
Een zwangere vrouw mag gerust deelnemen aan de geneugten van de wintersport. Op voorwaarde evenwel dat ze toch bepaalde voorzorgen neemt.
Alpineski is een veeleisende discipline, zo begint dr. Luc Baeyens, gynecoloog en sportarts verbonden aan het Brugmann-ziekenhuis in Brussel. Een zwangerschap wordt, vanaf de eerste dagen, gekenmerkt door een vochtophoping in de spieren en een verslapping van de pezen, wat het risico op letsels bij ski en ook bij schaatsen, doet toenemen, aldus dr. Baeyens.
Bovendien verplaatst het zwartepunt van het lichaam zich tijdens de zwangerschap, vooral vanaf de 5de maand, waardoor de coördinatie van spieren en zenuwen moeilijker verloopt. Recente studies hebben trouwens uitgewezen dat vrouwen zo al, of ze nu zwanger zijn of niet, vaker het slachtoffer zijn van ski-ongevallen te wijten aan een gebrek aan spiercontrole, dan mannen.
Directe of indirecte slagen in de buikstreek kunnen ook een gevaar betekenen voor de foetus. Ze kunnen aanleiding geven tot het loslaten van de placenta, vroegtijdige weëen en zelfs een scheur in de baarmoeder. Dit soort ongelukken treedt op vanaf de 4de à 5de maand, zelden of nooit eerder.
Laatste punt is dat de borsten van een zwangere vrouw niet alleen groter en zwaarder worden, maar ook veel gevoeliger zijn. Een stoot tegen de borst kan in die omstandigheden erg pijnlijk zijn.
"Rekening houdend met al die elementen, dient alpine ski ten zeerste te worden afgeraden vanaf de 4de zwangerschapsmaand," zo meent Dr. Baeyens.
Langlauf
Langlaufski is daarentegen een uithoudingssport waarbij weinig of geen risico’s bestaan op ernstige ongevallen. Voor zwangere vrouwen in goede conditie en met een goede uithouding, bestaat er volgens dr. Baeyens dan ook geen enkel bezwaar om tot op het einde van de zwangerschap te langlaufen.
De enige beperking is misschien dat ze niet tot het uiterste mogen gaan, en, meer nog dan andere vrouwen, moeten zorgen dat hun algemene fysieke conditie voldoende sterk is om gedurende een paar uur op de latten te staan.
Lees ook: Zwangerschap en sport