Zwangerschap en sport

In dit artikel
Zwangerschap en sport

dossier Wanneer de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden is er geen reden om tijdens de zwangerschap fysiek inactief te worden. Integendeel, lichaamsbeweging draagt bij tot een betere gezondheid en welzijn van de zwangere vrouw.

Betere zwangerschap en baby

Verschillende studies hebben aangetoond dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap sporten minder last hebben van de typische zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, beenkrampen en rugpijn. Ook de herstelling na de bevalling zal over het algemeen vlotter verlopen bij actieve vrouwen. Volgens recente studies zou een boreling van een lichamelijk fitte en actieve moeder gemiddeld hoger scoren op de zg. Apargasore dan deze van een fysiek passieve moeder. Deze Apgartest controleert hartslag, ademhaling, spierspanning, huidskleur en reactievermogen bij het schoonzuigen van het neusje.

Richtlijnen

Sportieve vrouwen die regelmatig trainden voor ze zwanger werden, mogen in principe tijdens de eerste trimester hun trainingsschema blijven volgen.
Voor vrouwen die voor hun zwangerschap niet aan sport deden is het aangeraden om met een evenwichtig fitheidprogramma te starten bij voorkeur pas in de 2de trimester van hun zwangerschap.

Belangrijke richtlijnen zijn:
• luister naar je lichaam
• drink voldoende
• draag comfortabele kledij
• vermijd sporten bij warm weer
• vermijd oefeningen in ruglig, in het bijzonder tijdens het 3de trimester
• vermijd eveneens oefeningen met repetitieve sprongen en schokkende bewegingen
• vermijd sporttakken met een hoog risico op een val of impacttrauma, o.m. skiën, vechtsporten, paardrijden; ook balsporten vormen een matig risico
• wegen risico voor zuurstof tekort zijn ook bergbeklimmen en diepzeeduiken geen aanraders
• pas uw dieet aan: koolhydraten zijn belangrijk om het verbruikte spierglycogeen aan te vullen

Lage impactbewegingen zoals wandelen, zwemmen en fietsen zijn het meest aan te bevelen.

Ernstig te nemen alarmtekens zijn: serieuze rugpijn, kortademigheid, duizeligheid of spierzwakte, hoofdpijn en braken, vroegtijdige pijnlijke weeën, vaginaal bloed- of waterverlies, pijn ter hoogte van de schaamstreek, afwezigheid van beweging van de vrucht zelfs indien ze gestimuleerd wordt door drukken.

Lees ook: Mag je skiën als je zwanger bent?

Lees ook: Gezonde zwangerschapstips!


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram