Protest tegen bevallen met mondmasker

dossier "Maskers moeten niet worden gedragen tijdens het sporten, omdat ze het ademcomfort kunnen verminderen. Transpiratie kan ervoor zorgen dat het masker sneller vochtig wordt, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt en de groei van micro-organismen wordt bevorderd”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Nu, over bevallen wordt niets gezegd, maar zowat de helft van de wereldbevolking kan beamen dat een kind op de wereld zetten toch wel enige moeite kost, nietwaar?

Online databank met mondmaskerbeleid per materniteit

Het protest tegen mondmaskers bij bevallingen groeit dan ook gestaag. In Frankrijk is een hele movement ontstaan, Tou.te.s Contre les Violences Obstétricales et Gynécologiques of kortweg TCVOG. De voorzitster van de organisatie heeft in een video de actie #stopaccouchementmasqué aangekondigd, waarbij ze alle volgers oproept om contact op te nemen met materniteiten en enkele gerichte vragen te stellen: Mag je partner aanwezig zijn tijdens de bevalling? Is het verplicht om een masker te dragen tijdens de bevalling? Op welke momenten? Wat na de geboorte? En wat als je symptomen vertoont, word je dan gescheiden van je baby? Enzovoort. Die info kunnen ze nadien noteren in een online document. Het overzicht van de verschillende policies geeft mama’s in spe de kans om zelf de touwtjes in handen te nemen, en om te bevallen hoe zij zelf willen, in de omstandigheden die ze zelf verkiezen. Bekende Franse juriste en feministe Marie-Hélène Lahaye sluit zich alvast aan bij de groep. In een bericht op haar beroemde blog schrijft ze dit: "Het is verbazingwekkend dat zo’n maatregel door vroedvrouwen en verloskundigen is opgelegd en dat de samenleving zich daarbij geen vragen stelt. Als 42% van de marathonlopers of Olympische atleten morgen gedwongen wordt om een masker te dragen, dan zouden we toch met z’n allen zeggen dat de sportieve prestaties er sowieso onder lijden? Een bevalling is qua fysieke inspanning vergelijkbaar met een marathon lopen. Hoe kunnen zorgverleners, die alles op alles moeten zetten om vrouwen door een bevalling te loodsen, dat dan zomaar accepteren?”

Hoe reageert de zorgsector?

Volgens een artikel in de Huffington Post zouden de aanbevelingen van het Collège national des gynécologues et obstétriciens français (CNGOF) binnen enkele dagen worden gepubliceerd. In het artikel staat wel al een eerste reactie van Philippe Deruelle, secretaris-generaal van het CNGOF: "Maskers moeten niet worden aanbevolen voor patiënten die niet Covid-positief zijn of die geen symptomen vertonen. Professionals die dit wensen kunnen een FFP2-masker dragen, maar het chirurgische masker is voldoende om 85% van het lichaam van de patiënt te beschermen." Let wel, dit enkel wat weeën betreft. "Tijdens de bevalling zelf en na de bevalling, als de patiënte op haar kamer is, wanneer een gezondheidswerker binnenkomt en het consult duurt, kan ze wel gevraagd worden een masker te dragen", voegt professor Deruelle eraan toe.

Reactie van onze experte

Vroedvrouw Joke Muyldermans: "Momenteel zien we in Vlaamse materniteiten verschillen in het beleid. Er zijn ziekenhuizen die vrouwen in arbeid standaard testen, en eens men negatief getest wordt, mag het masker uit. Maar niet alle ziekenhuizen hebben een even grote testcapaciteit, waardoor mama's al bevallen kunnen zijn tegen dat het resultaat bekend geraakt. Bevallen wordt al eens vergeleken met topsport, en dat is het zeker ook. Een vrouw in arbeid moet goed kunnen ademen en de controle houden over haar lichaam. Vergeleken met sporten in het sportzaal zal echter het zweet minder rondvliegen en dus minder anderen bereiken. Je kan dus beide zeker niet vergelijken. Het mondmasker bij de bevalling dient dan ook eerder om het zorgpersoneel te beschermen. Een bevalling met social distancing doen is niet mogelijk, de vroedvrouw wordt al eens vastgegrepen tijdens een wee, de puffende vrouw blaast regelmatig lucht uit richting zorgpersoneel... Als dit niet op een veilige manier kan gebeuren, wordt het mondmasker aangeraden. Uiteraard moeten we zoeken naar een compromis. Als vroedvrouw hoorde ik toch regelmatig verhalen van mama’s die op het einde, tijdens het persen, vroegen om het mondmasker uit te doen, en dit werd toegelaten. Andere vrouwen haalden dan weer aan dat eens ze het een tijdje ophadden, ze het ook niet meer storend vonden en hun weg in het ademen wel vonden. Bespreekbaar maken is zoals in alle aspecten van de verloskunde een belangrijk punt. Vraag na welk beleid jouw ziekenhuis hanteert, bespreek welke mogelijkheden er zijn, zodat jullie samen voor een veilige, maar fijne bevalling kunnen gaan." Getuigenis Laurene is in mei bevallen van een meisje. Ze vertelt: "Ik heb 27 uur gewerkt, in de verloskamer, met een masker op. Ik deed het wel uit toen er niemand in de kamer was, maar van zodra ik moest persen, moest het masker op. Het was echt moeilijk, ik had me door de coronacrisis niet echt kunnen voorbereiden op de bevalling, dus was ik dubbel zo gestresseerd. Ik kon maar moeilijk op adem te komen, maar het ergste vond ik dat ik mijn dochter niet kon kussen toen ik ze voor het eerst kon vastnemen.” Lees ook: Wensmama’s en sterrenmama’s herstellen op de materniteit: “Hartverscheurend” Vijf redenen waarom bevallen in het corona-tijdperk niet uitsluitend kommer en kwel is COLUMN. Plusmama in coronatijd Hoe beleef je je kraamtijd ten tijde van het coronavirus? Mama Nathalie vertelt. Bronnen http://marieaccouchela.net https://etreparents.com https://www.huffingtonpost.fr https://www.lamaisondesmaternelles.fr


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram