- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Schrik voor de bevalling? Onze lezeressen geven tips
dossier
“Ik ben ontzettend bang voor wat mij te wachten staat. Maar ik denk dat het vooral komt omdat ik niet weet hoe ik tegenover een epidurale verdoving sta. Je hoort zoveel verhalen, voordelen en nadelen, en misschien zelfs wat fabeltjes tussen de feiten." (Vanessa, 26+2 weken zwanger) Herken je jezelf in dit verhaal en heb jij ook schrik voor de nakende bevalling?
Tips van onze mom community
Mel: Just go with the flow... Ik had geen enkele verwachting, en zelfs geen geboorteplan. In mijn ogen is het onmogelijk om een plan te maken voor je bevalling. Mijn bevalling liep heel vlot trouwens. Ja, het doet pijn, tot aan de epidurale verdoving althans, maar het is en blijft de mooiste ervaring uit mijn leven. Alles loopt wel los en die dag blijft, ondanks de pijn, in mijn geheugen gegrift als ‘mooiste gebeurtenis’ ooit.
Annelies: Ik zou absoluut prenatale kinesitherapie aanraden. Ik vond een geweldige kinesiste die me niet alleen hielp met oefeningen, technieken en houdingen, maar me ook heel concreet informeerde over weeën. Ik was dus voorbereid op de beenweeën die ik kreeg tijdens de bevalling, en over alle soorten bevallingen (keizersnede, ingeleide bevalling,...) en welk effect de bevalling in kwestie kan hebben op de pijnbeleving. Ik wist dus heel goed wat ik wou en wat ik nodig had als de situatie plots zou veranderen. Zo heb ik leren luisteren naar mijn lichaam. Ja, er was pijn, maar nee, die overheerste niet. Ik heb een zalige bevalling gehad.
Jolien: Mijn bevalling ging zo vlot dat ik er van mijn vroedvrouw niet over mag spreken (lacht). Het naaien deed wel erg veel pijn, doordat ik fout perste. Dus hierbij mijn tip: altijd persen met de kin op de borst.
Eline: Ik heb op voorhand een hypnobirthing boek gelezen en een workshop mindful bevallen gevolgd. Tijdens de zwangerschap en de bevalling zelf had ik een zelfstandige vroedvrouw die me bijstond, daar heb ik ontzettend veel aan gehad.
Inez: Ik sprak op voorhand met de vroedvrouw over mijn angst om te bevallen, en de bevalling zelf verliep nadien prima.
Céline: Eigenlijk maar één tip: luister naar de vroedvrouw en doe gewoon wat ze zegt. She knows best!
Nathalie: Ik zou zeggen: ga er met een positief gevoel tegenaan. Bevallen wordt vaak veel te medisch gezien en veel vrouwen beschrijven het als een trauma, terwijl het eigenlijk een onvergetelijke, positieve ervaring kan zijn.
Emilie: Ik had heel veel aan het Instagramaccount @EvaRoseBirth
Magalie: Ik zou vrouwen die op punt staan om te bevallen aanraden om de weeën zo lang mogelijk thuis op te vangen. En vertrouw op je partner!
Lees ook:
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding?
Hoe kan je veilig thuis bevallen?
Alles over een onderwaterbevalling
De verschillende soorten weeën en hoe ze te herkennen