Waarom word je vergeetachtig tijdens de zwangerschap?

dossier Het kan zijn dat je in de loop van je zwangerschap wat vergeetachtig wordt. Je vergeet waar je je autosleutels of GSM hebt gelegd, waar je de auto geparkeerd hebt, waarom je in de badkamer bent of wat je precies moest meebrengen van de winkel… Soms wordt dit zwangerschapsdementie genoemd, maar dat is op zijn minst fel overdreven.

Zwanger? Dan veranderen je hersenen.

Een zwangerschap doet bepaalde hersengebieden van aanstaande moeders krimpen. Die wijzigingen blijven minstens bestaan tot hun kinderen twee jaar oud zijn. Dat blijkt uit een groot onderzoeksproject aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waarbij hersenscans werden gemaakt van zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Die scans werden vergeleken met scans van vrouwen die nog nooit zwanger waren geweest. Bij de nieuwe moeders verminderde de grijze stof zodra ze zwanger werden. Puur op basis van deze veranderingen kon een computeralgoritme automatisch herkennen of een vrouw zwanger was geweest of niet. Twee jaar na de bevalling waren de veranderingen er nog steeds. Alleen in de hippocampus herstelde de grijze stof zich gedeeltelijk. Dat hersengebied is betrokken is bij het geheugen. Mogelijk verklaart dit het fenomeen dat wel eens zwangerschapsdementie wordt genoemd: eerder onderzoek wees uit dat zwangere vrouwen soms moeite hebben met het zich herinneren van woorden. De hersenen veranderen waarschijnlijk onder invloed van biologische processen, zoals hormoonschommelingen. De verminderde hoeveelheid grijze stof betekent overigens niet dat jonge moeders minder hersencellen hebben dan voor hun zwangerschap. Het kan ook gaan om een vermindering van het aantal verbindingen tussen neuronen. Ook in de puberteit veranderen de hersenen, en mogelijk is er bij zwangerschap iets soortgelijks aan de hand, denken de onderzoekers. Kinderen hebben te veel verbindingen in hun hersenen, en in de puberteit gaat het brein de nutteloze links wegsnoeien. Dat zorgt ervoor dat we alleen die verbindingen overhouden die nuttig zijn, en dat we die ook kunnen versterken. Mogelijk maakt eenzelfde mechanisme vrouwen gespecialiseerder in sociale vaardigheden. De onderzoekers veronderstellen dat zo’n verandering in de hersenen de overgang naar het moederschap gemakkelijker zou kunnen maken. De specialisatie van de hersenen zou moeders kunnen helpen om de behoeftes van hun baby beter te kunnen inschatten en een goede band op te kunnen bouwen met het kind. Bronnen: www.lumc.nl www.zwangerschaphersenen.nl Lees ook: Waarom moeders vaak namen door elkaar halen

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram