37 weken zwanger

In dit artikel
37 weken zwanger

dossier

Je kan nu ieder moment bevallen. Wanneer de bevalling begint, weten we niet precies. Slechts 5 procent van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. Hoewel een zwangerschap gemiddeld 40 weken duurt, is elke bevalling tussen 37 en 42 weken op tijd.

Komt de bevalling niet op tijd spontaan op gang of zijn er andere medische redenen, dan wordt de bevalling opgewekt. Bij voorkeur gebeurt een inleiding niet voor 40 weken tenzij er een medische noodzaak is.

Lees ook: 2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

Mama tijdens week 37

  • Het indalen van je baby heeft voor- en nadelen. Het goede nieuws is dat je gemakkelijker kan ademen. Het slechte nieuws is dat je misschien extra druk voelt in je onderbuik en bekken. Bovendien verplaatst het zwaartepunt zich wanneer de baby indaalt. Zodat je mogelijk iets meer stuntelt dan voorheen.
  • Misschien voel je je baby nu wat minder bewegen, al krijg je af en toe nog wel een schop of por. Dat is heel normaal: hij heeft minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder. Pas als je je baby niet meer voelt op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.
  • Urineverlies is een veelvoorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door een niet meer zo goed functionerende sluitspier. Daar is nu niet zo veel aan te doen, maar na de bevalling kun je het probleem weer verhelpen door oefeningen te doen waarbij je je bekkenbodemspieren traint.
  • Harde buiken of oefenweeën vinden vaak plaats tussen de 33 en 37 weken en dienen ter voorbereiding op de bevalling. Je baarmoeder spant zich op waardoor je buik hard aanvoelt. Ze zijn vervelend maar niet onschadelijk. Wel vaak een teken aan de wand om het wat rustiger aan te doen. Na de 37ste week zwangerschap worden het vaak pijnlijke steken in de onderbuik of -rug. Deze zijn vaak ritmisch. Een warme douche kan helpen tegen de pijn.

  • Als je 37 weken zwanger bent, kan het zijn dat je je slijmprop verliest. De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. De hoeveelheid bloedverlies is niet groter dan bij beginnende maandstonden. Je hoeft echter niet te panikeren. Dit kan al een week vóór de effectieve start van de weeën gebeuren.
  • Als je vruchtwater uit de vagina verliest, zijn de vliezen gebroken. Het vruchtwater vloeit in een stroom of druppelsgewijs en is in tegenstelling tot urine niet op te houden. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk, maar gebeurt wel onverwachts. Na het breken van de vliezen wordt je baby het best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs indien je nog geen weeën hebt, kom je het best naar het ziekenhuis. Is het vruchtwater geelgroenig? Neem dan direct contact op met de verloskundige/huisarts. Geelgroen vruchtwater kan wijzen dat de ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater is terecht gekomen. Dat kan betekenen dat de baby het benauwd heeft. Bij sommige vrouwen breken eerst de vliezen, bij anderen gebeurt dat pas tijdens de weeën. Soms komen de weeën rustig op, andere vrouwen beginnen meteen met constante en pijnlijke weeën. In het algemeen geldt dat als de tussentijd tussen twee opeenvolgende weeën vijf tot tien minuten is, of als je vliezen breken, het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.

getty_weeën_zwanger_bevallen.jpg

© Getty

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

  • De rol van de partner tijdens de arbeid is erg belangrijk. De partner kan de mama voortdurend aanmoedigen en ondersteunen. Als bij een vaginale geboorte het hoofdje tevoorschijn komt, kan de partner bijvoorbeeld een spiegel aanreiken. Zo ziet de mama het hoofdje geboren worden. De partner kan ook de navelstreng doorknippen, het gezicht van de mama verfrissen, …
  • De omvang van je borsten heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit en kwantiteit van de borstvoeding. Een vrouw met kleine borsten produceert niet minder melk dan een vrouw met grotere borsten. De hoeveelheid melk wordt bepaald door de hoeveelheid die je baby drinkt en door hoe goed hij kan zuigen.

Je baby tijdens week 37

De foetus is nu ongeveer 46-47 cm lang en weegt ongeveer 2800-3000 gram.

  • Deze laatste paar weken zijn belangrijk, ook al is de baby nu volgroeid en kan hij elke dag geboren worden. Hij komt nog steeds ca 15 gram per dag aan. Met dit vet kan hij zijn lichaamstemperatuur regelen en zijn bloedsuikerspiegel op niveau houden. Ondertussen groeien de hersenen en de schedel door.
  • De baby zal deze week weer wat minder bewegen. Hij heeft steeds minder plaats en zit misschien ook al ingedaald en vast in het bekken.
  • Je baby oefent nog altijd zijn ademhaling door het ‘in- en uitademen’ van vruchtwater. Hij zuigt ook nog altijd op zijn duim door de zuigreflex. Dit helpt hem straks bij het zijn eerste echte maaltijd.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram